Jedno brzo rješenje za presoljene juhe ili tekuća jela je dodavanje vode. Recimo da ste skuhali vijetnamsku pileću juhu s rezancima ili miješani curry i malo ste pregorjeli s posipanjem soli. Dovoljno je uliti malo hladne vode i ponovno kuhati. Možda ćete prigušiti okus ostalih sastojaka, ali ćete izjednačiti razine okusa na jelu i možete dodati začin po ukusu.
Još jedan način kako spasiti presoljeno jelo je limunov sok i ocat. Upotrijebite malo limuna ili kapljicu blagog octa kako biste prikrili dio agresivne soli novim okusom. Kiselina će izvući najbolje od slanog krumpira ili slane ribe.
Kod pripreme jela pripazite na sastojke koji vašoj hrani mogu dodati sol. Umaci bogati natrijem poput soje ili ribljeg umaka dodat će vlastitu slanost zajedno s okusom. Isto vrijedi i za masline, kisele krastavce, kapare i konzerviranu ribu poput inćuna iz konzerve.
Svakome se može dogoditi da presoli jelo, ali uvijek postoji neki način kako spasiti presoljeno jelo bilo dodavanjem vode ili octa.