Makaroni se kuhaju oko 10 minuta. Nekoliko minuta manje i makaroni će biti tvrdi, a nekoliko minuta više i bit će mekani i raspadat će se. Zato je važno znati koliko je vode i soli potrebno na količinu makarona koju želimo skuhati.
Pri kuhanju makarona potrebno je uzeti veću posudu kako se makaroni ne bi lijepili jedan za drugi. U posudu treba uliti vode i staviti na vatru. Imajte na umu da je 1 litra vode dovoljna na 100 grama makarona. U posudu s vodom potrebno je dodati soli po želji jer su makaroni sami po sebi nezačinjeni. Ukoliko nemate veliku posudu, potrebno je staviti malo ulja kako se makaroni ne bi lijepili.
Međutim, ulje čini makarone masnijima i otežava dobro hvatanje za umak. Zato je preporučeno imati veliku posudu kako bi skuhali makarone pravilno. Kada voda prokuha u posudu dodamo makarone. Tijekom kuhanja makarone pomiješamo 3 do 4 puta kako se ne bi zalijepili za rub posude.
Kako bi skuhali makarone da budu savršene teksture, potrebno je 8 do 12 minuta, ovisno o debljini i obliku. Nakon 8 minuta, pažljivo izvadite komad, sačekajte da se malo ohladi te probajte. Ukoliko vam tekstura odgovara, makaroni su gotovi, a ukoliko su pretvrdi ostavite ih da se kuhaju još nekoliko minuta.
Kada su makaroni gotovi potrebno ih je iscijediti i staviti u posudu za posluživanje. Makaroni su skuhani i spremni za poslužiti sa umakom po želji. Dobar tek!