Kuharica /

Kako skuhati dobar grah - recept i priprema

Image

Želite skuhati dobar grah a niste sigurni kako? Ne brinite, uskoro će te postati majstor za grah od kojeg će svi pitati za recept.

25.8.2021.
10:30
VOYO logo

Grah je veoma popularno jelo u našim krajevima, te ima mnogo načina pravljenja istog. Danas ćemo vam navesti jedan od tih načina za koji mislimo da je najbolji, krenimo odmah na recept i pripremu. Kako skuhati dobar grah?

Stavite pola kilograma graha u posudu te ga prelijte hladnom vodom, tako preliven grah u posudi ostavite da odstoji u vodi preko noći kako bi omekšao. Nakon što je grah odstojao cijelu noć u vodi, ulijte vode u lonac te pričekajte da voda krene ključati, kada voda krene ključati ubacite grah u lonac sa vodom, te ga prokuhajte otprilike desetak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prošlo desetak minuta, grah ocijedite kod cijedilo od vode te ga ostavite sa strane. U međuvremenu u lonac ulijte ulje, pričekajte dok se ulje ne ugrije. Kada se ulje ugrijalo, u lonac ubacite dvije veće glavice luka koje su nasjeckane na sitnije komade i jednu nasjeckanu mrkvu. Sve to posolite , i dinstajte oko desetak minuta, za to cijelo vrijeme lagano miješajte cijelu smjesu kuhačom. Kada ste prodinstali smjesu, u nju ubacite pola sitno narezane rajčice koju ste očistili od njezine kožice i jedan češnjak češnjaka, sve to dobro izmiješajte kuhačom dok se sve ne pomiješa međusobno. Dinstajte otprilike dvije do tri minuta, onda ubacite pancetu ili neko drugo sušeno meso, može bilo koje, vi uzmite ono koje vam je dostupno kod kuće.

Ponovno sve dobro izmiješajte sa kuhačom. Ubacite jednu polovicu crvene paprike, i tri lista lovorovog lista, te preko svega toga izlijte vaš grah. Ulijte dvije litre vruće vode, nikako hladne. Kuhajte oko devedeset minuta te po potrebi dodavajte još vode, jer tokom kuhanja dobar dio vode ispari iz lonca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj devedeset minuta, odnosno pred kraj kada će vaš grah biti kuhan, sve začinite solju, paprom i sušenim peršinom, količina ovih začina ovisi o tome koliko začinjen grah volite, tako da ubacite po vašoj osobnoj procjeni. Sada ćemo napraviti zapršku za vaš grah.

Uzmite mali lonac, stavite ga na plin te ulijte ulja u njega, pričekajte da se ulje ugrije. Nakon što se ulje ugrijalo ubacite dvije žlice brašna, te krenite miješati žlicom sve dok brašno ne poprimi zlatno smeđu boju.

Kada je brašno poprimilo zlatno smeđu boju, ugasite vatru i dodajte dvije male žlice mljevene slatke paprike, sve dobro izmiješajte dok se brašno i slatka paprike ne promiješaju. Ubacite zapršku u vaš grah, dobro sve promiješajte i kuhajte dodatnih petnaestak minuta. Kada prođe tih petnaestak minuta, vaš grah bi trebao biti gotov i spreman za serviranje. Ugasite plin i ostavite da se grah malo ohladi prije serviranja. I to bi bilo to kako skuhati dobar grah, upravo ste naučili kako skuhati dobar grah, čestitam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo