Bijeli umak od mlijeka jedan je od najosnovnijih umaka u kulinarstvu. Koristi se u mnogim jelima, kao što su lazanje, rižota i umaci. U ovom jednostavnom receptu, naučit ćete kako napraviti ukusan i kremasti bijeli umak od mlijeka koji će vaša jela podići na novu razinu. Isprobajte ga i uživajte u njegovom bogatom okusu i jednostavnosti pripreme.
Bijeli umak od mlijeka sastojci:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml mlijeka
- sol i papar po ukusu
- muškatni oraščić po želji
Bijeli umak od mlijeka priprema:
U maloj posudi zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Maknite s vatre i ostavite sa strane. U drugoj posudi, rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Kada se maslac rastopi, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko u smjesu od brašna, neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne.
Nastavite miješati dok se umak ne zgusne do željene konzistencije. Začinite umak sa soli i paprom po ukusu, te dodajte muškatni oraščić po želji. Kada je umak gotov, ostavite ga na toplom dok ne poslužite.