Pečeni češnjak u ulju je ukusna i hranjiva poslastica koja se lako priprema. Osim što je ukusan, pečeni češnjak u ulju ima i mnoge zdravstvene prednosti. Češnjak sadrži alicin, sastojak koji ima antimikrobna i protuupalna svojstva, te može pomoći u borbi protiv infekcija i smanjenju upala u tijelu. Ujedno se smatra da češnjak može pomoći u regulaciji krvnog tlaka i kolesterola, te može imati i protukancerogeni učinak.
Sastojci za pečeni češnjak u ulju su:
- 1 češnjak
- 100 ml maslinovog ulja
- sol i papar, po ukusu
Kada pripremate pečeni češnjak u ulju najprije ogulite češnjak i prelijte ga maslinovim uljem te začinite solju i paprom, a zatim ga pecite u pećnici 30 minuta na temperaturi od 180°C dok ne postane mekan i blago smeđ. Pečeni češnjak u ulju već je gotov i možete ga iskoristiti kao namaz na kruhu ili ga dodati u razne umake i jela kako bi im dali bogatiji okus.