Pečenje piletine je jedno od najpopularnijih jela u mnogim dijelovima svijeta, a dobro pripremljen umak može učiniti da ovo jelo bude još ukusnije. Umak od pečenja piletine je bogati umak napravljen od soka i masnoće piletine koja se peče. Ovaj umak se obično poslužuje preko pečene piletine, ali može se koristiti i za dodavanje okusa drugim jelima od piletine.
Za pripremu umaka od pečenja piletine, trebat će vam sljedeći sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1/2 šalice bijelog vina
- 1/4 šalice luka, sjeckanog
- 1 češanj češnjaka, sjeckan
- Sol i papar po ukusu
Nakon što ste pekli pileće meso, izvadite ga iz pećnice i stavite na ploču za rezanje da odmori. U međuvremenu, stavite tavu na srednje jaku vatru i dodajte maslac. Kada se maslac otopi, dodajte luk i češnjak. Pržite dok ne postanu mekani i blago smeđi.
Dodajte brašno u tavu i miješajte dok se ne sjedini s maslacem i lukom. Kuhajte mješavinu dok ne postane lagano smeđa boja. Polako ulijte oko 200 ml umaka od pečenja piletine i bijelo vino u tavu, neprestano miješajući. Nastavite kuhati dok se umak od pečenja piletine ne zgusne. Posolite i popaprite umak od pečenja piletine po ukusu. Poslužite umak od pečenja piletine preko pečenog pilećeg mesa ili ga poslužite sa strane kao umak za umakanje. Dobar tek!