Gulaš je popularno jelo koje potječe iz srednje i istočne Europe, a posebno je popularno u Hrvatskoj i Mađarskoj. Gulaš je obično gusto, začinjeno jelo od mesa koje se kuha sa začinima, lukom, paprikom i drugim sastojcima. Iako se tradicionalni gulaš radi od mesa, možete napraviti i vegetarijanski gulaš od povrća. Sastojci za gulaš od povrća su:
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1 luk, nasjeckana
- 2 režnja češnjaka, zgnječena
- 700 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 4 mrkve, deblje narezane
- 2 pastrnjaka, deblje narezana
- 2 žlice curry praha
- 800 ml temeljca od povrća
- 100 g crvene leće
- malo svježeg korijandera, nasjeckanog
- nemasni jogurt ili kruh, za posluživanje
Kada pripremate gulaš od povrća najprije zagrijte ulje u velikoj tavi i na srednje jakoj vatri pirjajte luk i češnjak 3-4 minute dok ne omekšaju, povremeno miješajući. Dodajte krumpir, mrkvu i pastrnjak, pojačajte vatru i kuhajte 6-7 minuta uz miješanje dok povrće ne porumeni. Umiješajte curry prah, ulijte temeljac i zatim zakuhajte. Smanjite vatru, dodajte leću, poklopite i pirjajte 15-20 minuta dok leća i povrće ne omekšaju, a umak se zgusne. Umiješajte veći dio korijandera, začinite i zagrijavajte oko minutu. Prelijte jogurtom i ostatkom korijandera te poslužite uz kruh. Dobar tek!