Praktični savjet /

Kako sačuvati dagnje - nekoliko načina kako sačuvati dagnje

Image

Svježe dagnje su ukusne i jednostavne za kuhanje. No kako bi bili svježi, mirisni i sigurni za jelo, pomaže im pravilno skladištenje. Donosimo neke načine kako sačuvati dagnje.

21.9.2021.
10:54
VOYO logo

Kako sačuvati dagnje? Sirove školjke možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku ili do 3 mjeseca u zamrzivaču. Također ih možete zamrznuti ili ohladiti za kasniju upotrebu nakon kuhanja.

Donosimo način kako sačuvati dagnje u hladnjaku. Dagnje stavite u zdjelu ili na pladanj. Nakon što ste svoje žive dagnje donijeli kući, morat ćete ih odmah pripremiti za skladištenje. Izvadite dagnje iz vrećice ili spremnika u koji su došli i stavite ih u zdjelu ili na pladanj. Ne brinite o tome da ćete ih uredno organizirati - gomilanje u spremnik ne bi im trebalo naškoditi. Ne čuvajte dagnje u zatvorenoj posudi ili plastičnoj vrećici. Moraju biti u otvorenoj posudi kako bi disali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrijte posudu čistom, vlažnom krpom ili papirnatim ručnikom. To će pomoći dagnjama da zadrže vlagu bez da ih priguše. Nemojte dodavati vodu u posudu s dagnjama jer ih to može ubiti i uzrokovati kvarenje. Možete ih ohladiti stavljanjem vrećice leda na zatvarač na vrh školjki ispod krpe ili papirnatog ubrusa. Ipak, ne dopustite da led dođe u izravan dodir s dagnjama.

Stavite dagnje na donju policu hladnjaka. Dagnje držite na mjestu gdje neće moći iscuriti ili kapnuti s drugih namirnica u vašem hladnjaku. Dno hladnjaka obično je najhladniji dio, osobito straga, pa će vam držanje školjki tamo pomoći da ostanu dobro ohlađene. Pazite da vam dagnje ne zalede jer će ih to ubiti. Optimalna temperatura skladištenja je između 4°C i 8°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevno provjeravajte dagnje i ispustite svu tekućinu. Dagnje će proizvoditi malu količinu tekućine svaki dan. Ako ih ne držite u posudi kao cjedilo, ta će se tekućina nakupiti u spremniku. Izlijte tekućinu svaki dan kako bi vaše školjke ostale svježe i zdrave što je dulje moguće.

Ako dagnje čuvate u cjedilu, redovito praznite ladicu ili posudu ispod kako biste spriječili nakupljanje tekućine koja bi se potencijalno mogla preliti i iscuriti u vaš hladnjak.

Čuvajte dagnje ne više od 3 do 4 dana. Ako su vam dagnje bile svježe kad ste ih kupili, trebale bi ostati žive nekoliko dana ako ih pravilno skladištite. Idealno bi bilo da svoje dagnje skuhate i pojedete u roku od 2 dana od donošenja kući. Bacite dagnje koje su bile u hladnjaku duže od 4 dana.

Pre kuhanja pregledajte dagnje kako biste se uvjerili da su još svježe. Kad budete spremni za kuhanje dagnji, pažljivo ih provjerite. Potražite oštećene školjke i dodirnite sve otvorene školjke kako biste bili sigurni da se zatvaraju. Dagnje bi vam trebale imati blagi, slani miris, poput oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jednostavan način kako sačuvati dagnje kako bi ostale svježe i žive nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo