Dagnje su ukusne i bogate vitaminima poput B12, ali postoji mnogo priča o ljudima koji se razbole nakon što jedu školjke. Školjke, uključujući dagnje, moraju biti besprijekorno svježe kada ih jedete, inače ćete riskirati razbolijevanje.
Najvažnije pravilo je jesti samo dagnje koje su čvrsto zatvorene dok su na otvorenom. Provjerite ljusku dagnje je li na nekom mjestu razlomljena. Ako se ljuska razbije na bilo kojem mjestu, dagnja je mrtva i neće biti sigurna za jelo.
Svježe školjke ne smiju imati nikakav miris. Međutim, kad osjetite neki čudan miris iz dagnji, miris ukazuje na to da dagnja nije svježa. Čudan miris dagnji jasan je pokazatelj da već truli. Dagnje će početi truliti tek nakon što uginu.
Pogledajte otvor školjke. Ako je potpuno otvorena, dagnja je pokvarena. Dodirnite ljusku ako je djelomično otvorena. Ako se potpuno zatvori, dagnje su još uvijek žive i mogu se jesti.
Najbolje dagnje su one koje će otvoriti školjke dok kuhate. Trebali biste razmotriti odgovarajuće vrijeme kuhanja da bi školjke otvorile ljusku. Približno vrijeme kuhanja za provjeru jesu li dagnje prikladne za jelo je oko devet minuta. Dagnje koje ne otvaraju ljuske neće biti prikladne za konzumaciju