Školjke dagnje /

Kako prepoznati pokvarene dagnje?

Image

Dagnje su vrsta školjaka koje se obično poslužuju u restoranima. Kako prepoznati jesu li dagnje pokvarene prije nego ih stavite u usta?

22.9.2021.
9:33
VOYO logo

Dagnje su ukusne i bogate vitaminima poput B12, ali postoji mnogo priča o ljudima koji se razbole nakon što jedu školjke. Školjke, uključujući dagnje, moraju biti besprijekorno svježe kada ih jedete, inače ćete riskirati razbolijevanje.

Najvažnije pravilo je jesti samo dagnje koje su čvrsto zatvorene dok su na otvorenom. Provjerite ljusku dagnje je li na nekom mjestu razlomljena. Ako se ljuska razbije na bilo kojem mjestu, dagnja je mrtva i neće biti sigurna za jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svježe školjke ne smiju imati nikakav miris. Međutim, kad osjetite neki čudan miris iz dagnji, miris ukazuje na to da dagnja nije svježa. Čudan miris dagnji jasan je pokazatelj da već truli. Dagnje će početi truliti tek nakon što uginu.

Pogledajte otvor školjke. Ako je potpuno otvorena, dagnja je pokvarena. Dodirnite ljusku ako je djelomično otvorena. Ako se potpuno zatvori, dagnje su još uvijek žive i mogu se jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje dagnje su one koje će otvoriti školjke dok kuhate. Trebali biste razmotriti odgovarajuće vrijeme kuhanja da bi školjke otvorile ljusku. Približno vrijeme kuhanja za provjeru jesu li dagnje prikladne za jelo je oko devet minuta. Dagnje koje ne otvaraju ljuske neće biti prikladne za konzumaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo