Postoje dvije vrste sirutke – slatka sirutka i kisela sirutka. Slatka sirutka napravljena je sa sirištem, dok je kisela sirutka tekućina koja se oslobađa pri izradi jogurta ili mekih sireva. Kako napraviti sirutku?
Sastojci potrebni za pripremu sirutke:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 2 l punomasnog mlijeka
- 250 ml jogurta
Postupak pripreme sirutke:
Ulijte mlijeko u tavu i zagrijte na 90°C. Maknite sve s vatre, ostavite da se ohladi na 40°C i umiješajte jogurt.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati. Nakon 12 sati kušajte ga – ako želite da okus bude oštriji, ostavite dulje u hladnjaku.
Nakon togastavite u platnenu vrećicu iznad zdjele kako biste uhvatili sirutku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa