Preljev od višanja iz kompota samo je jedan od brojnih ukusnih načina da uživate u ovoj omiljenoj voćnoj poslastici. Kompot od višanja je vrlo jednostavan za pripremu, a upotrjebom soka iz kompota brzo možete napraviti ukusan preljev koji će obogatiti okus sladoleda, palačinki ili kolača te im pružiti jednu sasvim novu dimenziju.
Za pripremu preljeva od višanja iz kompota potrebno vam je:
- 2 šalice kompota od višanja (uključujući sok)
- 1/2 šalice šećera
- 1 žličica soka od limuna
- 1 žličica kukuruznog škroba prema želji
Ako koristite kompot od višanja iz staklenke, za početak dobro promiješajte kompot kako bi se sok i voće sjedinili te kako biste rastjerali talog s dna staklenke. U velikom loncu zagrijte kompot od višanja na srednje jakoj vatri, sve dok ne počne lagano ključati. U ključajući kompot dodajte šećer i promiješajte kako bi se šećer potpuno otopio. Za dodatnu notu svježine u lonac dodajte žličicu soka od limuna. To će pružiti nježnu notu kiselosti koja će uravnotežiti slatkoću višanja.
Ukoliko želite gušći preljev od višanja iz kompota u maloj posudi pomiješajte kukuruzni škrob s malo vode, tek onoliko koliko je potrebno da se formira glatka smjesa. Smjesu dodajte u lonac s kompotom od višanja pa sve dobro promiješajte. Kuhajte još nekoliko minuta dok se preljev ne zgusne. Lonac sklonite s vatre i ostavite da se preljev ohladi na sobnoj temperaturi.
Nakon što se preljev ohladi, izlijte ga u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku do trenutka upotrjebe.
Uz preljev od višanja iz kompota tijekom cijele godine možete uživati u tim slatkim i sočnim plodovima. Bez obzira na to jeste li ljubitelj sladoleda, kolača ili voćnih deserata, ovaj preljev svakako će unijeti dodatnu dimenziju u vaše slastice.