Jeste li znali da možete i sami napraviti domaći kvasac? Kako napraviti domaći kvasac? Jedan od načina kako možete napraviti domaći kvasac je iz žitarica. Kvasac iz žitarica je već prisutan na zrnu. Sve što trebate učiniti je kultivirati ga.
Kvasac iz žitarica
Sastojci za izradu kvasca:
- 1 1/4 šalice brašna za sve namjene
- 1 dl čiste tople vode
- sterilna staklenka s gazom ili poklopcem
Kako napraviti domaći kvasac:
Pomiješajte brašno i toplu vodu i držite na sobnoj temperaturi. Nakon nekoliko dana smjesa će se početi napuhivati i počet će se dizati. Kvasac je gotov.
Drugi način kako možete napraviti domaći kvasac je iz krumpira. Za izradu kvasca iz krumpira potrebno vam je nekoliko dana.
Kvasac iz krumpira
Škrob u krumpiru odgovoran je za proizvodnju kvasca. Kako napraviti kvasac iz krumpira?
Sastojci za domaći kvasac:
- neoguljeni krumpir srednje veličine
- 4 dcl tople vode
- žličica soli
- žličica šećera
- staklenka od 1 litre
Kako napraviti domaći kvasac:
Operite krumpir kako biste uklonili prljavštinu, ali ga nemojte previše ribati. Narežite ga na komade kako biste olakšali kuhanje, a zatim kuhajte dok se ne skuha.
Ocijedite, a vodu sačuvajte. Krumpir zgnječite i dodajte šećer i sol. Ostavite smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U kašu od krumpira dodajte vodu dok cijela smjesa ne bude jednaka 1 litri. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu i ostavite da fermentira nekoliko dana.