Svježi peršin je izvrstan izvor vitamina A i K, a također sadrži manje količine kalija, željeza i vlakana. Kao i druge aromatične biljke, može se koristiti za pripremu vruće šalice čaja. Kako napraviti čaj od peršina?
Sastojci potrebni za pripremu čaja od peršina:
- 3 dcl vode
- dvije žličice peršina
- med
- limun
Priprema čaja od peršina:
U kuhalo za vodu ulijte vodu. Za to vrijeme pripremite peršin. Odaberite najsvježiji peršin koji možete pronaći. Dobro ga isperite kako biste uklonili prljavštinu ili ostatke koji su ostali na lišću nakon što su ubrani, a zatim skinite lišće sa stabljika. Krupno ih nasjeckajte dok ne dobijete četvrtinu šalice zbijenih listova.
Stavite peršinovo lišće u šalicu ili mali čajnik. Svježe listove peršina prelijte šalicom kipuće vode i brzo ih promiješajte. Ostavite vodu i peršin da odstoje najmanje 5 minuta ili duže ako želite jači čaj.
Procijedite čaj i zasladite prema želji. Dodajte malo i limunovog soka te uživajte u toplom i zdravom napitku.