Za kiseliti zeleni paradajz potrebno vam je deset kilograma zelenog paradajza, pet litara vode, dvije šalice esencije, dvije šalice soli, dvije šalice šećera, dva pakiranja vinobrana te biber u zrnu. Ukoliko želite manje ili više jednostavno izračunajte. Za petnaest kilograma zelenog paradajza potrebno vam je 7.5 litara vode, 3 šalice soli i tako dalje.
No, kako kiseliti zeleni paradajz? Najprije zeleni paradajz operite i prerežite po pola te ih ostavite da se malo posuše. Nakon toga poredajte ih u staklenke tako da ne ostavljate puno prostora između svakog paradajza.
Kada ste poslagali zeleni paradajz u staklenke sada u veliku posudu usipajte vode i dodajte sve gore navedene sastojke. Dobro izmiješajte sadržaj posude tako da se sastojci otope. Gotovom tekućinom zalijte paradajz u staklenkama. Staklenku obložite prozirnom folijom i poklopite. Staklenke čuvajte na hladnom i mračnom mjestu dok se paradajz ne ukiseli. Ovaj jednostavan recept kako kiseliti zeleni paradajz možete koristiti i za kiseliti drugo povrće, a u staklenke sa paradajzom možete dodati i nekoliko zelenih paprika.
Ovo je brz i lak način kako kiseliti zeleni paradajz te vas pozivamo da ga isprobate.