Kada se odlučite za pripremu gljiva za jelo, odaberite svježe i zdrave gljive. Izaberite one koje su čvrste, bez trulih ili oštećenih dijelova.
U sljedećem koraku pažljivo očistite gljive. Nemojte ih prati, već koristite meku četkicu ili kuhinjski papir kako biste nježno uklonili prljavštinu i ostatke tla. Ako su gljive vrlo prljave, možete ih kratko isprati i osušiti odmah nakon toga.
Uklonite stručke ako nisu jestivi ili želite koristiti samo klobuke. Lagano ih izvrnite ili ih pažljivo odrežite nožem.
Narežite gljive na željenu veličinu za jelo. Možete ih narezati na ploške, kriške ili komade, ovisno o receptu.
Pržite ili kuhajte gljive prema receptu. Većina recepata za jela od gljiva zahtijeva prženje na maslacu ili ulju dok gljive ne postanu mekane i dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte začine i ostale sastojke prema ukusu.