Plijesan se najčešće razvija u vlažnim uvjetima. Ako kruh nije pravilno zamotan ili je izložen vlazi iz okoline, to može stvoriti povoljan okoliš za rast plijesni. Važno je držati kruh suhim i čuvati ga u dobro zatvorenoj ambalaži.
Toplina također može poticati rast plijesni. Ako je kruh ostavljen na toplom mjestu poput sunčane kuhinje ili blizu peći, to može pogodovati razvoju gljivica. Preporučljivo je čuvati kruh na hladnom i suhom mjestu.
Kontaminacija s plijesni može se dogoditi i prije nego što kruh dođe do vas. Ako se kruh proizvodi u nepropisnim uvjetima ili ako se koristi kontaminirana oprema, može doći do rasta plijesni na samom kruhu. Stoga je važno kupovati kruh od pouzdanih proizvođača i pratiti rok trajanja proizvoda.
Ako kruh dolazi u dodir s drugim kontaminiranim namirnicama ili ostacima hrane, to može pridonijeti razvoju plijesni. Osigurajte da držite kruh odvojeno od drugih namirnica i redovito čistite prostor u kojem ga čuvate.