Mladi luk je izvrstan izvor vitamina C i kalcija. Također su odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i B6 te raznih minerala. Zato je vrlo korisno naučiti kako čuvati mladi luk kako bi ga mogli koristiti duži vremenski period.
Zamrzavanje mladog luka može mu produžiti rok trajanja i smanjiti nepotrebno bacanje mladog luka. Ako imate nekoliko vezica mladog luka koje ne planirate upotrijebiti unutar tjedan dana, zamrznite ih što je prije moguće kako biste sačuvali njihovu svježinu i spriječili nepotrebno bacanje mladog luka.
Kada odlučite zamrznuti mladi luk, možda ćete ga htjeti oprati, osušiti i narezati prije nego što ga stavite u zatvorenu, hermetički zatvorenu posudu. Nasjeckani mladi luk brzo će se otopiti, što vam olakšava da ga po potrebi posipate u recepte. Mladi luk može stajati u zamrzivaču do četiri mjeseca.
Njihova tekstura malo će se promijeniti nakon što se odmrzne, stoga koristite prethodno smrznuti mladi luk u kuhanim pripremama, kao što su jela u sporom kuhanju ili prženje, jer se tada ne osjeća okus smrzavanja od čuvanja mladog luka u škrinji.