Junetina u kombinaciji sa šampinjonima daje ukusno glavno jelo. Ovo jelo možete premiti za ručak za svaki dan ili za nedjeljni ručak, ali i u svečanim prigodama. Kako se radi ukusna junetina sa šampinjonima otkriva recept.
Junetina sa šampinjonima sastojci:
- 1/2 kg junećeg buta
- 20 dkg šampinjona
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 2,5 dcl temeljca
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- žlica sjeckanog peršina
- sol
- papar
Junetina sa šampinjonima priprema:
Juneći but narežite na odreske. Zagrijete ulje na tavi i dinstajte luk i češnjak. Kada omekšaju dodajte odreske i pecite nekoliko minuta sa svake stane dok se ne ispeku.
Zatim dodajte šampinjone i pržite ih dok ne omekšaju. Pred kraj dodajte temeljac i kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri.
Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje i miješajte dok ne dobijete gusti umak. Kuhajte još oko 5 minuta. Junetina sa šampinjonima je gotova i spremna za posluživanjte.