Juha od zobenih pahuljica je iznenađujuće ukusna i hranjiva alternativa tradicionalnim juhama. Ova kremasta juha je puna vlakana, vitamina i minerala, a priprema se jednostavno i brzo. Ukoliko nikada prije niste imali susreta s ovim donekle neobičnim jelom, mi smo za vas pripremili jednostavan recept za juhu od zobenih pahuljica.
Sastojci potrebni za pripremu juhe od zobenih pahuljica:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 šalica mlijeka
- sol i papar
- svježe začinsko bilje po želji (npr. peršin ili vlasac)
- maslinovo ulje
Zagrijte malo maslinovog ulja u loncu na srednjoj temperaturi. U isti lonac dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte nekoliko minuta dok ne postanu meki i staklasti. Dodajte zobene pahuljice i kratko ih popržite zajedno s lukom i češnjakom, oko 1-2 minute. Taj postupak će pojačati okus zobenih pahuljica. Nakon toga dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije.
Smanjite vatru na lagano i kuhajte juhu 15-20 minuta, sve dok zobene pahuljice ne postanu kremaste i mekane. Maknite lonac s vatre i pustite juhu da se malo ohladi. Koristite štapni mikser ili blender da smjesu zobenih pahuljica pretvorite u glatku kremastu juhu. Ukoliko juhu smatrate pregustom, možete dodati malo mlijeka kako biste je razrijedili. Vratite juhu na laganu vatru kako bi se ponovno zagrijala. Začinite solju i paprom prema vašem ukusu. Uživajte!