Odlična je ideja dan započeti zdjelom kaše za doručak bogatom vlaknima sa svježim voćem i orašastim plodovima. Jeste li probali pripremiti i neka druga jela od kaše? Osnovni recept je zobena kaša pomiješana s vodom ili mlijekom.
Jedan od recepata za jela od kaše je pečena zobena kaša.
Sastojci potrebni za ovaj recept za pripremu jela od kaše su:
- 100 g zobene kaše
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 banana, oguljena i narezana
- 1 žlica javorovog sirupa ili meda
- 2 jaja
- prstohvat mljevenog cimeta
- 100 g komadića čokolade
- borovnice ili maline
- malo ulja
Upute za pripremu:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Stavite zob u blender i pulsirajte nekoliko puta dok ne počnu sličiti na brašno. Dodajte prašak za pecivo, nasjeckanu bananu, javorov sirup ili med, jaja i pomiješani začin ili cimet, te umutite dok ne postane glatka. Umiješajte komadiće čokolade ili bobičasto voće.
Lagano nauljite četiri toplotno otporne kalupe, a zatim podijelite tijesto između njih. Pecite 20-25 minuta, ili dok se dobro ne dignu i dok se pečena zob ne vrati kada se lagano pritisne. Pospite s još komadića čokolade ili bobičastog voća prije posluživanja, ako želite.
Još jedan odličan recept za jela od kaše je kaša s kokosom i malinama.
Sastojci potrebni za jelo od kaše su:
- 100 g valjane zobene kaše
- 25 g kremastog kokosa, nasjeckanog
- 200 g smrznutih malina
- 125 g kokosovog jogurta
Upute za pripremu jela od kaše:
Zob i kremasti kokos istresite u veliku zdjelu, prelijte s 800 ml hladne vode, poklopite i ostavite da se namaču preko noći.
Sljedeći dan sadržaj posude stavite u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri, često miješajući, 5-10 minuta dok se zob ne skuha. Dodajte maline u tavu s jogurtom i ostavite da se odmrznu i rastopi u zobi koju maknite s vatre.
Polovicu rezervirajte za sljedeći dan, a ostatak žlicom prelijte u zdjelice.