Kupiti indukcijsku ploču ili ne? Ako se dvoumite je li pametno kupiti indukcijsku ploču, saznajte koje su prednosti indukcijske ploče, ali i koji su nedostaci.
5 prednosti korištenja indukcijske ploče za kuhanje
Zbog brzog odziva elektromagnetskog ciklusa, možete uštedjeti i do 50 posto prosječnog vremena kuhanja za mnoga od svojih omiljenih jela.
S obzirom na to da je indukcijsko kuhanje brže od tradicionalnog kuhanja, štedi i manje energije. Proizvodi gotovo manje preostale topline (bilo koja toplina bit će u loncu ili tavi, a ne dolazi sa same ploče za kuhanje). Time se smanjuje potrošnja energije i smanjuju računi za energiju.
Indukcija koristi elektromagnetsku reakciju za zagrijavanje sadržaja u tavi ili loncu. Plamenik će tijekom cijelog procesa ostati manje vruć od običnih električnih plamenika. U roku od nekoliko minuta nakon isključivanja plamenika i posuda i plamenik postaju znatno hladniji, pa opekline postaju manje vjerojatne.
Osim ako nema izravnog izlijevanja, čišćenje nakon indukcijskog kuhanja je jednostavno. Staklena ploča za kuhanje zahtijeva samo brisanje, a budući da peć ostaje relativno hladna, hrana se rijetko lijepi za nju
Nema sumnje da je ravna indukcijska ploča za kuhanje na bazi stakla atraktivan dodatak svakoj kuhinji. Oni također čine sjajne početnike razgovora na zabavama!
5 nedostataka korištenja indukcijske ploče za kuhanje
Evo pet "nedostataka" koji mogu nastati prelaskom na indukcijsko kuhanje
Budući da je indukcija još uvijek relativno nova tehnologija, indukcijska ploča za kuhanje koštat će više od tradicionalne ploče za kuhanje iste veličine.
Morate koristiti magnetsko posuđe jer postupak indukcije neće raditi ispravno i hrana se neće skuhati. Za neke će to možda zahtijevati ulaganje u posuđe za kuhanje, kao i indukcijsku ploču za kuhanje.
Zvuči nekako poput zujanja, brujanja ili ventilatora na podu na "visokoj" postavci, ovisno o tome koga pitate. To je obično rezultat vrste posuđa koje koristite, a ne same ploče za kuhanje. Lakše posude od nehrđajućeg čelika mogu proizvesti više buke od težih posuda od lijevanog željeza.
Ovo nije nužno prijevara, no ako ste navikli na tradicionalnu električnu ploču za kuhanje, indukcija je mnogo brža. Prije uključivanja plamenika obavezno narežite povrće jer će se brzo podići temperatura!
Ako ste ljubitelj plinskih kuhala, možda ste imali priliku cijeniti to što ste mogli pojesti topli obrok čak i za vrijeme nestanka struje. To neće biti slučaj s indukcijskim kuhanjem, koje za rad zahtijeva električnu energiju.
Shvativši što dobivate i čega se odričete indukcijskim kuhanjem, možete donijeti informiranu odluku o tome koja je metoda najbolja za vas.