Ova kombinacija je nutritivno bogata, budući da špinat sadrži puno vitamina i minerala, a krumpir je bogat ugljikohidratima i vlaknima. Saznajte kako se pripremaju jela od špinata i krumpira uz naše recept.
Evo nekoliko recepata jela od špinata i krumpira:
Špinat i krumpir pire
- 500 g krumpira
- 300 g svježeg špinata
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 1/2 šalice mlijeka
- Sol i papar po ukusu
Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. U drugoj posudi skuhajte svježi špinat. U blenderu izmiksajte skuhani krumpir, špinat, češnjak, maslac i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte sol i papar po ukusu.
Slijedi još jedno jelo do špinata i krumpira, a to je špinat i krumpir gratin.
- 500 g krumpira
- 300 g svježeg špinata
- 1 češanj češnjaka
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 1/2 šalice ribanog sira
- Sol i papar po ukusu
Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. U drugoj posudi skuhajte svježi špinat. U trećoj posudi zagrijte slatko vrhnje i češnjak dok ne zavrije. U namašćenom limu za pečenje slažite slojeve krumpira, špinata i prelijevajte slatkim vrhnjem. Po vrhu posipajte ribanim sirom i zapecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Špinat i krumpir juha je još jedno jelo od špinata i krumpira.
- 500 g krumpira
- 300 g svježeg špinata
- 1 češanj češnjaka
- 1 luk
- 1/2 šalice slatkog vrhnja
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Krumpir ogulite i narežite na kockice. U drugoj posudi skuhajte svježi špinat. U trećoj posudi zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pržite dok ne omekšaju. Dodajte kockice krumpira i špinat u posudu s lukom i češnjakom. Prelijte s 1 litrom vode i kuhajte dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i izmiksajte smjesu dok ne dobijete glatku juhu. Dodajte slatko vrhnje i začinite solju i paprom po ukusu. Juha od špinata i krumpira je spremna za posluživanje.