Varivo je tradicionalno jelo koje pruža kombinaciju različitog povrća, mesa i začina u ukusnom i hranjivom obroku.
Sastojci za varivo:
- 45 dkg povrća po izboru
- 25 dkg mesa po izboru - bez kosi
- maslac ili ulje
- luk, sitno nasjeckan
- 1 litra povrtni ili mesni temeljac
- sol i papar po ukusu
- suhi začini po želji
Kada se odlučite za kuhanje variva, prvo pripremite sve sastojke koje želite koristiti za varivo. Možete odabrati različito povrće poput mrkve, krumpira, luka, celera ili tikvica, te meso po želji kao što je piletina, svinjetina ili junetina.
U velikoj posudi potom zagrijte malo maslaca ili ulja. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast i blago zlatan.
Dodajte nasjeckano povrće u posudu i dinstajte ga zajedno s lukom nekoliko minuta kako bi se blago karameliziralo i razvilo bogatiji okus.
Dodajte meso u posudu i pržite ga s povrćem sve dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Nakon što se povrće i meso blago zapeku, dodajte povrtni ili mesni temeljac dovoljan da prekrije sastojke u posudi, kako bi varivo bilo što ukusnije.
Začinite varivo solju, paprom, suhim začinima po želji kao što su timijan, majčina dušica ili lovorov list.
Smanjite vatru i kuhajte varivo na laganoj vatri oko 30-40 minuta, ili dok se povrće i meso ne skuhaju i ne razviju bogat okus.