Zobene pahuljice prirodne su, u većini slučajeva neprerađene, a rade se od žitarice zobi. Žitarica zob puna je vlakana koji djeluju na probavu, smanjuju razinu šećera u krvi i pružaju osjećaj sitosti. Upravo zbog toga ova je žitarica najbolja za konzumaciju za doručak, a razlikuju se sitne zobene pahuljice i krupne. Sitne zobene pahuljice, kao i krupne, sadrže također i različite vitamine i minerale stoga ih je potrebno pripremati i unašati u organizam.
Postoje različite varijante kako pripremiti sitne zobene pahuljice, od kaše, preko smoothija do keksa i kolača. Na vama je samo da odaberete što želite doručkovati i na koji način ćete iskoristiti sitne zobene pahuljice.
Sitne zobene pahuljice odlične su za izradu keksa koja možete ponijeti sa sobom i konzumirati cijeli dan, a od sastojaka trebate:
- Sitne zobene pahuljice (1 šalica)
- Integralno brašno (1 šalica)
- Smeđi šećer (1 žlica)
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- Pola vrećice praška za pecivo
- 2 zrele banane
- Šaka oraha
- 150 grama maslaca
Banane zgnječite vilicom. Dodajte maslac koji ste prethodno otopili te orahe narežite na komadiće. Dodajte sve ostale sastojke. Dobro pomiješajte rukama. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim oblikujte kuglice. Svaku kuglicu spljoštite tako da dobijete keks. Posložite kekse na papir za pečenje u lim za pečenje te pecite do 15 minuta na 180 stupnjeva.
Vaše kekse, čiji su glavni sastojak sitne zobene pahuljice, možete konzumirati odmah ili tek idući dan, uvijek će biti ukusni.