Ove ukusne gljive s blagim i slatkastim okusom, idealno se kombiniraju s raznim jelima, čime pružaju bogatstvo okusa i nutritivne dobrobiti. Ovdje pronađite potpuno nove recepte za gljive sunčanice.
Somun s gljivama sunčanicama
Sastojci:
- 70 dkg svježih gljiva sunčanica
- 90 ml maslinovog ulja, podijeljeno
- žličica soli
- pola žličice crnog papira, plus još po ukusu
- 1 režanj češnjaka, naribani
- 1 somun
- 5 dkg mozzarella sira, nasjeckanog
- 5 dkg parmezana, naribanog
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte gljive, 50 ml ulja, sol i papar na velikom limu za pečenje s rubom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, povremeno miješajući 25 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice. U pečene gljive umiješajte češnjak. Stavite na stranu.
Premažite obje strane somuna s preostale 2 žlice ulja. Stavite na veliki pleh obložen papirom za pečenje i na somun poslažite smjesu od gljiva. Pecite na 200°C dok ne bude tostirano, oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice. Pospite mozzarellom i parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite na 200°C dok kruh ne postane hrskav i sir se ne otopi, 6 do 8 minuta.
Salata od gljive sunčanice
Sastojci:
- 20 dkg gljiva sunčanica
- glavica salate (npr. zelena salata, rukola)
- 10 dkg cherry rajčica
- 5 dkg nasjeckanih orašastih plodova
- preljev po ukusu (ulje, ocat, senf, med, sol i papar)
Upute:
Ogulite gljivu sunčanicu i narežite je na tanke ploške. Možete ostaviti svježu ili ju kratko blanširati. Pomiješajte sunčanicu s listovima salate, cherry rajčicama i nasjeckanim orašastim plodovima. Pripremite dresing od ulja, octa, senfa, meda, soli i papra te prelijte preko salate.