Filet oslića u tavi se smatra "izvorom kalija i fosfora" i ribom s "visokim sadržajem selena". Dakle, oslić ima najmanje četiri neupitne dobrobiti za zdravu prehranu. Filet oslića u tavi je niskokaloričan, izvor je visokovrijednih bjelančevina i značajnog sadržaja vitamina i minerala.
Sastojci za filet oslića u tavi:
- maslinovo ulje
- 6 filea oslića
- morska sol
- svježe mljeveni crni papar
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- maslinovo ulje
- sok od limuna
- šaka peršina, sitno nasjeckanog
Priprema oslića u tavi:
Zagrijte tavu na jakoj vatri, a zatim dodajte maslinovog ulja tek toliko da u njoj ispečete oslića. Začinite filete od oslića sa svih strana lagano posipajući morskom soli i svježe mljevenim crnim paprom.
U tavu poslagati filete oslića i pržiti je minut-dvije pa dodati češnjak. Nastavite pržiti filete oslića na tavi dok češnjak ne porumeni. Smanjite vatru na srednju/jaku kako bi bili sigurni da češnjak ne zagori. Okrenite filete oslića u tavi nakon 3-4 minute i kuhajte oko 3 minute na druga strana. Nakon što si fileti oslića u tavi potpuno pečeni, izvadite samo filete oslića iz tave, ostavite smjesu češnjaka i ulja.
Skinite tavu s vatre, a zatim dodajte dobru kapljicu maslinovog ulja s prstohvatom morske soli u češnjak i sok koji je ostao u tavi. Preostala toplina tave bit će dovoljna da se zagrije, nema potrebe vraćati ga na plamen. Dodajte dobro iscijeđeni sok od limuna, zatim peršin i dobro promiješajte. Ovom mješavinom premažite filete oslića pečene u tavi.