Osnovna sirovina za proizvodnju domaćeg maslaca je slatko ili kiselo vrhnje s količinom mliječne masti između 36 do 44%. Vrhnje je potrebno ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata kako bi se ugrijalo.
Zatim preliti vrhnje u posudu za miksanje i miksati strojnim ili ručnim mikserom. Za vrijeme miksanja dolazi do odvajanja mlaćenice i prvo nastaju manje granule masti koje postaju sve veće i počinju se spajati u jednu strukturu. Dobiveni domaći maslac potrebno staviti u cjediljku i cijediti nekoliko minuta kako bismo odvojili mlaćenicu. Zatim je potrebno domaći maslac gnječiti u cjediljki, a to se radi na način da se dobiveni maslac mijesi kao tijesto i time se uklanjanju ostaci mlaćenice.
Prestati s miješanjem tek kada dobiveni maslac dobije gustu konzistenciju i mlaćenica se prestane cijediti. Domaći maslac potrebno je isprati pod mlazom hladne vode na način se dodaje prokuhana ohlađena voda na 4°C u dobiveni maslac i ponovo se kratko miksa i cijedi. Ukoliko želite temeljito isprati maslac postupak morate ponoviti nekoliko puta. U ovoj se fazi domaćem maslacu dodaju začini kao što su sol ili neko drugo začinsko bilje po želji koje je potrebno umijesiti rukama ili koristeći špatulu.
Dobiveni domaći maslac potrebno je skladištiti u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku. Nusprodukte pripreme maslaca kao što su mlaćenica možete iskoristiti kao marinadu, za dizanje tijesta itd.