Uzmite nekoliko listova mente u jednu ruku i oštro protrljajte drugom rukom, a zatim stavite listove u čajnik. Ovo će osloboditi ulje mente u listovima kako bi vaš čaj od mente dao maksimalnu količinu okusa, a također će vaše ruke mirisati specifičnom aromom.
Ponovite s ostatkom mente, čuvajući nekoliko malih grančica za svaku čašu kao ukras prilikom posluživanja samog čaja od mente.
Napunite lonac kipućom vodom i ostavite da odstoji dvije do tri minute ili dok tekućina ne počne poprimati blagu blijedožutu ili zelenkastu nijansu.
Procijedite čaj od mente u šalice ili čaše otporne na toplinu i zasladite medom ili šećerom po vašem ukusu. Ubacite ranije pripremljenu grančicu mente u šalice za kao ukras ukoliko vam se to čini estetski privlačnim.
Ako služite hladan domaći čaj od mente, napunite visoke čaše ledom i prelijte čaj. Po želji možete još dodatno ukrasiti kriškama limuna ili limunovim sokom po želji.