Makovnjača ili rolada s makom zapravo je tradicionalna hrvatska slastica. Makovnjača se priprema od dizanog tijesta i upravo zbog toga je tako mekana u sočna. Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept za dizani kolač su:
- 600 g brašna
- kocka svežeg kvasca
- 10 dkg šećera
- 10 dkg maslaca
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- sol
- 20 dkg maka
- žličica šećera
- 200 ml vrućeg mlijeka
Kako biste pripremili ukusni kolač od dizanog tijesta najprije kvasac pomiješajte s polovicom toplog mlijeka i šećerom. Ostavite da se malo digne. U posebnu veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, sol, omekšali maslac i jaja. Dobro promiješajte pa dodajte ostatak toplog mlijeka i smjesu od kvasca. Mijesite smjesu rukama nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite ga na toplom mjestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Razvaljajte tijesto u obliku kvadrata, otprilike 1 cm debljine. Za nadjev uzmite srednju zdjelu, te pomiješajte mak i šećer i prelijte zagrijanim mlijekom. Na razvaljano tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, a zatim tijesto zarolajte u štrucu, počevši od šire strane. Premažite kolač od dizanog tijesta otopljenim maslacem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 40 minuta. Ovaj recept za kolač od dizanog tijesta je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!