Dizano tijesto /

Ideje i recepti za dizane kolače za sve prigode

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti tradicionalne hrvatske dizane kolače? Makovnjača je najbolji dizan kolač koji možete pripremiti. Saznajte kako pripremiti ukusne dizane kolače.

14.12.2022.
11:05
Pixabay
VOYO logo

Makovnjača ili rolada s makom zapravo je tradicionalna hrvatska slastica. Makovnjača se priprema od dizanog tijesta i upravo zbog toga je tako mekana u sočna. Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept za dizani kolač su:

  • 600 g brašna
  • kocka svežeg kvasca
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • sol
  • 20 dkg maka
  • žličica šećera
  • 200 ml vrućeg mlijeka

Kako biste pripremili ukusni kolač od dizanog tijesta najprije kvasac pomiješajte s polovicom toplog mlijeka i šećerom. Ostavite da se malo digne. U posebnu veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, sol, omekšali maslac i jaja. Dobro promiješajte pa dodajte ostatak toplog mlijeka i smjesu od kvasca. Mijesite smjesu rukama nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite ga na toplom mjestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvaljajte tijesto u obliku kvadrata, otprilike 1 cm debljine. Za nadjev uzmite srednju zdjelu, te pomiješajte mak i šećer i prelijte zagrijanim mlijekom. Na razvaljano tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, a zatim tijesto zarolajte u štrucu, počevši od šire strane. Premažite kolač od dizanog tijesta otopljenim maslacem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 40 minuta. Ovaj recept za kolač od dizanog tijesta je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo