Dizano tijesto / Ideje i recepti za dizane kolače za sve prigode

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti tradicionalne hrvatske dizane kolače? Makovnjača je najbolji dizan kolač koji možete pripremiti. Saznajte kako pripremiti ukusne dizane kolače.

14.12.2022.
11:05
Pixabay
VOYO logo

Makovnjača ili rolada s makom zapravo je tradicionalna hrvatska slastica. Makovnjača se priprema od dizanog tijesta i upravo zbog toga je tako mekana u sočna. Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept za dizani kolač su:

  • 600 g brašna
  • kocka svežeg kvasca
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • sol
  • 20 dkg maka
  • žličica šećera
  • 200 ml vrućeg mlijeka

Kako biste pripremili ukusni kolač od dizanog tijesta najprije kvasac pomiješajte s polovicom toplog mlijeka i šećerom. Ostavite da se malo digne. U posebnu veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, sol, omekšali maslac i jaja. Dobro promiješajte pa dodajte ostatak toplog mlijeka i smjesu od kvasca. Mijesite smjesu rukama nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite ga na toplom mjestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvaljajte tijesto u obliku kvadrata, otprilike 1 cm debljine. Za nadjev uzmite srednju zdjelu, te pomiješajte mak i šećer i prelijte zagrijanim mlijekom. Na razvaljano tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, a zatim tijesto zarolajte u štrucu, počevši od šire strane. Premažite kolač od dizanog tijesta otopljenim maslacem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 40 minuta. Ovaj recept za kolač od dizanog tijesta je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo