Danski restoran Noma proglašen je najboljim na svijetu, prema top listi uglednog britanskog gastromagazina Restaurant na kojoj je s prvog mjesta izgurao prošlogodišnjeg pobjednika, španjolski El Celler De Can Roca koji je tu laskavu titulu imao tri godine zaredom.
Časopis Restaurant svake godine izdvaja 50 najboljih restorana na svijetu o kojima odlučuje žiri od oko 900 gastrostručnjaka.
Vlasnik i chef Nome je ReneRedžepi (36). Svojom nordijskom kuhinjom Redžepi je uspio izgurati restoran El Celler De Can Roca na drugo mjesto. Noma u Kopenhagenu tu laskavu titulu, koja jamči listu čekanja za dolazak na večeru, imala je i ranije - od 2010. do 2012. godine.
Sin makedonskog useljenika, Redžepi je godinama u Nomi bio pomoćni kuhar, a specijalizirao se za jela od piletine. Sada se najozbiljnije bavi nordijskom kuhinjom.
"Redžepijevo obraćanje pažnje na detalje, inovativni pristup traganju za hranom i eksperimentiranje s fermentacijom - sve to potaknuto strašću i neumornom znatiželjom - ponovno je dovelo njegov restoran na vrh", rekli su organizatori na dodjeli nagrada u londonskom Guildhallu u ponedjeljak.
Na trećem mjestu drugu godinu zaredom je Osteria Francescana u Modeni, njujorški ElevenMadisonPark popeo se za jedno mjesto i sada je četvrti na listi i najbolji u Sjevernoj Americi.
Osim El Celler de Can Roce, koji vode tri brata, na listi je još šest španjolskih restorana. Tako je Mugaritz zauzeo 6. mjesto, a Arzak je ostao na 8.
Među 50 najboljih restorana na svijetu sedam je američkih, uključujući Alineu u Chicagu i PerSe u New Yorku.
Prvi put dva su britanska restorana uvrštena među deset najboljih - londonski Dinner na petom mjestu (2 više nego lani) te The Ledbury s Nothing Hilla na 10. mjestu.
Najbolji restoran u Južnoj Americi je D.O.M. u Sao Paulu koji je na 7. mjestu.
Azija ima sedam restorana na listi, a njezin najbolji je Nahm u Bangkoku koji je zauzeo 13. mjesto, dok je moderni indijski restoran Gaggan, također u Bangkoku, na 17. mjestu.