Crveni ili bijeli luk? Obje vrste luka su superhrana s antikancerogenim, antivirusnim, antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima. Luk je prepun korisnih hranjivih tvari i spojeva.
Crveni luk ima duboki ljubičasti sloj vanjske ljuske i najčešće se koristi sirov u salatama, sendvičima ili umacima, ali i za pripremu različitih jela. Bijeli luk ima blaži okus i bijelu kožicu. Smatra se da je crveni luk najbolja zamjena za bijeli luk. Crveni luk je izrazito ljut za razliku od bijelog luka koji ima blagi okus.
Koji luk odabrati - crveni ili bijeli? Obje vrste luka smatraju se niskim glikemijskim indeksom. Pružaju oko 10 posto dnevne vrijednosti vitamina C i istu količinu kalcija po obroku. Iako bijeli luk sadrži 0,5 grama više vlakana i veću količinu sumpora, otkriveno je da crveni luk sadrži veću količinu mnogih drugih korisnih hranjivih tvari.
Odaberete li crveni ili bijeli luk nećete pogriješiti, važno je samo da redovito konzumirate luk.