Čokoladni karamel kolač - recept i priprema
Čokoladni karamel kolač oduševit će vas svojom jednostavnošću i okusom. Kako napraviti ukusan i sočan čokoladni karamel kolač?
Čokoladni karamel kolač kore:
20 dkg brašna
2 jaja
10 dkg masti
5 žlica šećera
3 žlice mlijeka
malo vode
Čokoladni karamel kolač krema:
1/2 litre mlijeka
3 žlice brašna
5 žlica šećera
20 dkg šećera - špinanje
10 dkg margarina ili putra
Glazura od čokolade sastojci:
10 dkg čokolade za kuhanje
5 dkg margarina
Napravite glatko tijesto od svih sastojaka. Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova i napravite 5 kora za sočne karamel kocke. Svaku koru razvaljte zasebno i stavite na suprotnu stranu lima za pečenje koju ste prethodno samo pobrašnili.
Razvaljano tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći na 180 stupnjeva Celzijusa.
Pecite 10-ak minuta svaku koru zasebno.
Mlijeko, brašno i 5 žlica šećera zajedno izmiješajte i prokuhajte.
Nakon toga stavite 20 dkg šećera na laganu vatru neka se rastopi. Špinajte šećer, pazite da ga predugo ne špinate. Mora imati lijepu svijetlosmeđu boju. Nakon toga u špinani šećer dodajte nadjev od brašna, mlijeka i šećera.
Sve kuhajte nekoliko minuta. Na kraju u hladnu smjesu dodaje 10 dkg margarina ili putra. Podijelite smjesu na 4 dijela. Zatim krenite s izradom karamel kocki.
Stavite jednu koru na podlogu, premažite je kremom i tako sve do zadnje kore. Na kraju završite s glazurom od čokolade.
Glazuru od čokolade napravite tako da u malom loncu otopite margarin zajedno s čokoladnom. Prelijete glazuru preko zadnje kore.