Čokolada za kuhanje, također poznata kao gorka čokolada i nezaslađena čokolada, je vrsta tamne čokolade koja se priprema za upotrebu kao sastojak u pečenju.
Suvremeno proizvedena čokolada za kuhanje obično se stvara od čokoladnog likera oblikovanog u šipke ili komadiće čokolade. Čokolada za kuhanje može biti slabije kvalitete u odnosu na druge vrste čokolade, a dio kakao maslaca može biti zamijenjen drugim mastima koje ne zahtijevaju temperiranje.
Ova vrsta čokolade za kuhanje može biti lakša za rukovanje u odnosu na one kojima nije smanjen sadržaj kakao maslaca. Čokolada za kuhanje niže kvalitete možda neće biti tako ukusna u usporedbi s čokoladom veće kvalitete i može imati drugačiji osjećaj u ustima.
Obično se priprema u nezaslađenim, gorko-slatkim, poluslatkim i slatkim varijantama, ovisno o količini dodanog šećera. Recepti koji uključuju nezaslađenu čokoladu za pečenje obično koriste značajnu količinu šećera. Gorka čokolada za kuhanje mora sadržavati 35 posto čokoladnog likera ili više.
Većina čokolada za kuhanje ima najmanje 50% udjela kakaa, dok je preostali sadržaj obično uglavnom šećer. Slatke vrste mogu se nazvati "slatka čokolada za kuhanje" ili "slatka čokolada". Slatka čokolada za kuhanje sadrži više šećera od gorko -slatkih i poluslatkih sorti, a poluslatke sorte sadrže više šećera od gorko -slatkih. Slatka i poluslatka čokolada za kuhanje priprema se s udjelom čokoladnog likera između 15 i 35 posto.