Čobanac je poznato slavnosko jelo, priprema se oko tri sata i priprema čobanca je nešto zahtjevnija. Kako pripremiti čobanac?
Čobanac - sastojci:
- 50 dkg juneće koljenice bez kosti
- 50 dkg teleće lopatice
- 50 dkg svinjske lopatice
- 15 g češnjak u granulama
- žlica senfa
- 4 lovorova lista
- 2 dcl mineralne vode
- kilogram i pol luka
- žlica slatke mljevene paprike
- 5 češnja češnjaka
- ljuti feferon
- litra pasirane rajčice
- 10 dkg kiselih krastavaca
- 3 dcl crnog vina
- 2 jaja
- 30 dkg brašna
- 2 jaja
- ulje
- sol
- papar
Čobanac - priprema:
Marinirajte meso sa granulama češnjaka, senfom, lovorovim listom, uljem, soli i paprom, te mineralnom vodom. RAspodijelite ove sastojke na tri dijela , za svaki komad mesa zasebo. Dobro utrljate marinadu u meso i pustite neka meso odstoji oko tri sata. Najbolje je meso staviti u hladnjak.
Kada meso odstoji, na vrelom ulju pržite luk i protisnuti češnjak koji ste posolili. Sve izmiješajte i lagano pržite 15-ak minuta.
Na luk dodajte meso, najprije junetinu i pirjajte 15-ak minuta, zatom svinjetinu isto pirjajte 15-ak minua te teletinu. Sve zajedno pirjajte još 15 minuta i dodajte crno vino, krastavce koje ste nasjeckali, te slatku i ljutu mljevenu crvenu papriku feferon i pasiranu rajčicu, dolijte s vodom i sve zajedno neka se kuha oko sat vremena.
U drugoj posudi pripremite žličnjake od brašna, jaja, žličice sol i 1,5 dcl vode te izmijašajte. Napravite jednoličnu smjesu i s žličicom dodajte žličnjake u čobanac.