Uvin čaj, čaj od peršina, čaj od đumbira, zeleni čaj, čaj od maslačka i čaj od koprive poznati su kao čajevi za bubrege.
Jedan od najpoznatijih čajeva za bubrege je uvin čaj koji se kupuje u obliku listića ili vrećica. On se najčešće koristi protiv urinarnih infekcije i ublažavanja upale mjehura. Za pripremu uvinog čaja koriste se listovi uve, biljke koja je vrta zimzelenog patuljastog žbunja. Listovi za uvin čaj se beru u vrijeme kada biljka cvjeta.
Čaj od peršina pije se kao čaj za bubrege, pomaže radu bubrega i spriječava nastanak bubrežnog kamenca i infekcija. Čaj od peršina priprema se od svježeg usitnjenog peršina. Kako bi imao djelovanje dovoljno je piti nekoliko šalica čaja od peršina tjedno.
Čaj od maslačka koristi se kao čaj za bubrege jer pomaže u borbi protiv infekcija. Čaj se rado od suhog korijena maslačka, a priprema se da se prokuha žlica suhog korijena maslačka u dva decilitra vode. Kuhajte oko pet minuta i pustite da odstoji 10-ak minuta. Nakon toga procijedite i čaj je spreman za konzumaciju. Preporuka je da se popiju dvjije šalice čaja od maslačka dnevno nekoliko tjedana kako bi on djelovao.
Čaj od đumbira spriječava razvoj infekcije zato se koristi kao čaj za bubrege, a prepručuje se piti oko dvije šalice čaja od đumbira dnevno.
Čaj od koprive je diuretik te spriječava razvoj infekcija stoga se koristi kao čaj za bubrege. Preporuka je popiti do tri šalice čaja dnevno kako bi čaj djelovao.
Zeleni čaj je poznati kao antioksidans, a ima protuupalno djelovanje i spriječava razvoj bubrežnog kamenca, zato se koristi kao čaj za bubrege. Zeleni čaj se priprema od suhih lističa tako da se prelije jedna žlica čaja s dva decilitra kipuće vode i ostavi 10-ak minuta. Nakon toga se čaj procijedi i može se piti.