Palenta je u osnovi kaša od kukuruznog brašna, a može se napraviti od bilo koje vrste kukuruznog brašna, grubo mljevenog, srednjeg ili finog.
Kao i kod većine sastojaka, što je bolju palentu izaberete, to će vam biti bolji rezultat u kuhinji. Trik je kuhati palentu dovoljno vremena. Morate dopustiti da kukuruzna krupica nabubri i bude potpuno kuhana. Na taj način naglašavate okus slatkog kukuruza i ne završavate s nečim gorkim.
Evo kako pripremiti ovaj brzi ručak petkom:
- 25 dkg palente
- sol
- voda
- ulje
- jogurt po želji
Zakuhajte vodu u srednjoj teškoj tavi za umak na jakoj vatri. Dodajte 1 žličicu soli. Palentu polako sipajte u vodu, miješajući žičanom pjenjačom ili drvenom kuhačom. Nastavite miješati dok se smjesa zgušnjava, 2 do 3 minute.
Smanjite toplinu. Kuhajte 10 minuta. Ako palenta postane prilično gusta, razrijedite je s 1/2 šalice vode, dobro promiješajte i nastavite kuhati. Po potrebi dodajte još do 1 šalicu vode kako bi palenta bila dovoljno mekana za miješanje. Stavite palentu na tanjur, pustite da se ohladi, a zatim kušajte. Posolite i po želji dodajte papra. Poslužite s jogurtom!
Vaš brzi ručak zaista je gotov za 10 minuta. Ovaj brzi ručak napravite petkom kako biste izbjegli meso.