Ovaj recept za brzu večeru s jajima naziva se shakshuka. Shakshuka je jelo od jaja poširanih u umaku od rajčice koje potječe iz sjeverne Afrike. Obično umak od rajčice uključuje luk i papriku, a začinjen je kuminom i paprikom.
Sastojci potrebni da se pripremi brza večera s jajima su:
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 žličica sjemenki komorača
- 2 žlice maslinovog ulja
- crvena paprika
- žuti luk
- žličica dimljene paprike
- čajna žličica soli
- konzerve rajčice narezane na kockice
- limenka bijelog graha
- 6 jaja
- svježe mljeveni crni papar
- ½ šalice svježeg lišća peršina
- ½ šalice mrvljenog feta sira
Za pripremu brze večere s jajima najprije tanko narežite papriku, a luk narežite na tanke ploške. Postavite tavu na srednje jaku vatru. Dodajte korijander, kumin i sjemenke komorača i pržite ih dok ne zamirišu, oko 2 minute. Sjemenke pažljivo premjestite na tanjur da se ohlade, a zatim ih sameljite u mlinu za začine. Zagrijte maslinovo ulje u istoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte papriku i luk u ravnomjernom sloju. Ostavite ih 3 do 4 minute da se zapeku prije nego što ih promiješate i još malo pržite dok gotovo sva paprika i luk u dijelovima ne pocrne. Ovaj proces će trajati oko 10 minuta.
Zatim dodajte mljevene začine, papriku i sol. Miješajte 1 minutu prije nego ubacite rajčice. Pustite ovu smjesu da prokuha prije nego što umiješate bijeli grah. Pustite da sve lagano prokuha, a zatim smanjite vatru na srednju. Pirjajte 5 minuta, ili dok se rajčice ne zgusnu. Izrežite mali dio za svako jaje koje namjeravate kuhati, a zatim ih pažljivo razbijte. Dodajte malo košer soli i crnog papra u svako jaje, a zatim pokrijte tavu poklopcem. Kuhajte na laganoj vatri dok se jaja ne stisnu, 4 do 6 minuta. Ova brza večera s jajima već je gotova i jaja su spremna za posluživanje. Dobar tek!