Blanširanje paprike postupak je koji se najčešće provoditi prije zamrzavanja, konzerviranja ili kiseljenja paprike. Kako blanširati papriku?
Paprike operite i prepolovite po dužini. Odrežite peteljke i bacite sjemenke. Paprike narežite na kolutiće ili trakice, po želji. Ako paprike blanširate za punjenje kasnije, odrežite peteljke i izvadite samo sjemenke. Zakuhajte lonac vode i napunite veliku zdjelu 3/4 punu leda. Prelijte led vodom. Stavite paprike u kipuću vodu. Ako cijele paprike isplivaju, gurnite ih hvataljkama. Cijele paprike blanširajte tri minute, prepolovljene paprike tri minute i kolutove dvije minute.
Paprike podignite iz kipuće vode hvataljkama i stavite ih u posudu s ledenom vodom. Hladite paprike onoliko dugo koliko ste ih blanširali. Po potrebi napunite ledom i vodom kada blanširate u serijama. Izvadite paprike i ostavite da se osuše na papirnatim ručnicima.
Ako se smrzavaju, premjestite paprike u čvrstu vrećicu za zamrzavanje nakon što se osuše i označite ih. Čuvajte paprike u zamrzivaču do godinu dana za najbolje rezultate.