Ajvar iz pećnice samo je jedan od načina pripreme ajvara. Donosimo vam recept za pripremu ajvara iz pećnice. Ovaj recept je nešto zahtjevniji, ali rezultat je odličan ajvar iz pećnice.
Sastojci za ajvar iz pećnice:
- 6 kg crvene rog paprike
- 2 kg paprike (žute)
- 3 kg patlidžana
- 2,5-3 dcl ulja
- 2 žlice soli
- 3 žlice šećera
- ljuta paprika (čili) - po želji
Ajvar iz pećnice priprema:
Za početak izrade ajvara iz pećnice pecite paprike u pećnici. Paprike operite i dobro osušite i stavite na lim za pečenje. Patlidžane prepolovite, nožem zarežite mrežu po površini i malo prodinstajte, pa i njih ispecite. Ostavite povrće u poklopljenoj posudi da se ohladi.
Paprike ogulite, a patlidžan je najbolje sastrugati žlicom. Paprici maknite sjemenke koliko god možete. Kako ste do sada odradili lavovski dio posla, ostavite povrće u cjedilu preko noći da se dobro ocijedi od viška tekućine! Sutradan sameljite povrće na stroju za mljevenje mesa. Izmiksano povrće stavite u posudu u kojoj ćete peći ajvar u pećnici.
Dodajte sol, šećer i ljutu papričicu po želji. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i čačkalicom izbušite dosta rupa kako bi para mogla izlaziti bez prskanja po pećnici. Pecite najmanje dva sata na 200 stupnjeva Cezijusa.
Ne trebate ništa miješati, samo jednom prilikom pečenja provjerite gustoću i malo promiješajte i tako ispari sav višak tekućine. Pred kraj pečenja oprane staklenke stavite peći u pećnicu na 100 stupnjeva Celzijusa, i zagrijte ih pola sata. Na kraju umiješate ulje.
Vrući ajvar polako stavljajte u vruće staklenke. Opet vratite ajvar u pećnicu, da se na njemu napravi tanka korica — to će ga dodatno zaštititi od kvarenja.
Ostavite da se malo ohladi pa na površinu dodajte malo ulja, tek toliko da prekrije površinu. Kad se ohlade zatvorite staklenke. Zajamčeno nema štete, ako to učinite. Sve zajedno zamotajte u kuhinjske krpe i vratiti u pećnicu na pasterizaciju ajvara do sljedećeg dana.