A NAVODNO SU DOBRI ZA NAS

S VAMA U STANU ŽIVI 100 RAZLIČITIH VRSTA: Studija pokazala i kako točno unosimo gamad u stan

Koliko god da čistite, imate 100-injak podstanara, pokazala je studija, a sada su se znanstvenici pozabavili i tko je pod većim rizikom.

Osim vas, u vašem stanu živi oko 100 različitih vrsta člankonožaca. Rekli bismo kukaca, ali osim žohara (posvuda), grinja (gdje god ima prašine) i moljaca (u kuhinjskim ormarićima) tu su i pauci, stonoge… U nimalo jednostavnoj studiji, entomolozi su pročešljali 50 kućanstava te na koljenima i s čeonim svjetiljkama skupljali primjerke svih člankonožaca koje su uspjeli naći. Skupili su ih više od 10.000, a kasnijom analizom utvrdili da je u svakom stanu barem 100 različitih vrsti.

Tepih je prava mala šuma

A sada su znanstvenici dali truda te pokušali analizirati i kako gamad ulazi u stanove.

Ukratko, ako imate prozore i vrata (a nekako pretpostavljamo da imate), tepih i živite u prizemlju, to je kao da dozivate kukce i ostale beskralježnjake doma. Dodatni faktor rizika su i torbe (osobito ako ih odlažete na pod). Začudo, biljke u stanu i ljubimci ne čine veliku razliku u broju kukaca, prenosi Atlas obscura. Čak niti zakrčenost stana stvarima ne igra veliku ulogu – osim nekolicini vrsta paukova, člankonošcimna je potpuno svejedno koliko imate ormara, polica…

Svaka soba ima svoj ekosustav

“Tek počinjemo shvaćati i proučavati kako dom koji stvarano ujedno čini i složeno stanište za kukce i druga živa bića” kaže voditeljica studije Misha Long. Ističe kako baš kao što i mi različitim prostorijama radimo različite stvari, tako se i u raznim dijelovima stana nalaze potpuno različiti ekosustavi. Primjerice, u dnevnom boravku se družimo s knjiškim moljcima, vinskim mušicama, bubamarama i brojnim drugima, dok su u kupaonice prilično manje raznovrsne. U podrumima se nalaze kornjaši (prvenstveno trčci) i stonoge, u kuhinji moljci i kućne muhe…

Čine nas zdravijima

No znanstvenici ističu kako se ne bi trebali previše brinuti zbog toga, naprotiv, ti neželjeni podstanati nas čine zdravijima.

“Sve su čvršći dokazi kako su neke od naših moderni bolesti potaknute smanjenim izlaganjem biološkoj raznolikosti, osobito mikroorganizama, a kukci mogu igrati važnu ulogu i širenju raznih mikroba unutar kuće” ističe jedna od autorica studije Michelle Trautwein.

 

Povratak na Net.hr