banner

Kako urediti stan za dvoje uz kuhinju, veliki hodnik i dovoljno ormara?!

Trebala bih savjet kako urediti stan. Čini mi se da neću imati dovoljno ormara, a opet prostora ima…

Prvi je problem hodnik – nema mogućnosti ugradbenog ormara. Ako stavim ormar na zid suprotan od ulaza u stan, bojim se da će to izgledati loše jer će se odmah ući na ormar. Mogu staviti i neku klupicu na zid do, možda to ne bi loše izgledalo. U svakom slučaju htjela bih što bolje iskoristiti hodnik, a ovaj mi se čini velik i neiskoristiv.

Druga stvar je kuhinja. Vjerojatno bi maknuli zid od ostave i produžili kuhinju, ali tu su opet problem ventilacija i voda. Kako u tom prostoru izvesti nešto skladno? Da li staviti u jedan kut ormar, a drugi frižider? Hoće li onda frižider biti predaleko od svega?

Inače, kuhinje kakve mi se sviđaju su moderne u kombinaciji bijele i smeđe (što je sad nebitno), ali htjela bih da su linije što jednostavnije, a ne vidim kako to dobiti u ovom prostoru.

Poštovana,

Velike preinake zaista nisu potrebne te mislim da bi uklanjanjem zida između hodnika i kuhinje, odnosno dnevnog boravka već zaista postigli željeno.

Naime, samim tim, anulirate veliki ulazni hodnik te ga uključujete u dnevnu zonu. Kuhinja istovremeno na sličan način prožima sam hodnik te ta tri prostora postaju funkcionalna cjelina.

Nasuprot ulaza možete organizirati preklopnu klupicu, ili viši ormarić koji će biti pandan istom u kuhinji. Oba se mogu koristiti za pospremanje, a istovremeno neće narušiti sinkronitet samog ulaznog prostora.

Spavaća soba iako prostrana nema dovoljnju širinu, pa Vam predlažem razdvajanje ormara na lijevi i desni dio uz uzglavlje, te police ili most iznad samog ležaja.

Kuhija se ‘otvorila’ prema dnevnom boravku, a smočnicu predlažem zadržati, ali ne u vidu isključivo spremanja hrane. Naime, šteta ju je ne iskoristiti za posuđe te kućne potrepštine, čime ćete smanjiti potrebu za tipiziranim kuhinjskim ormarićima, a Vaša će kuhinja moći biti jedan suvremeniji spoj prostora za kuhanje i boravak, a opet neće stvarati tu krutu diferenciju tipiziranim komadima namještaja.

Sam dnevni boravak oslobodite maksimalno od viška namještaja, a dubina sobe Vam omogućava dio polica izvesti i kao toliko potreban ormar.

Ulazni prostor te kuhinju možete obložiti kompletno pločicama, te će na taj način istovremeno prožimajući prostori ipak dobiti svoj suverenitet.

Dobili ste prozračan i svjetao prostor, s dovoljno spremišnog prostora, veličina hodnika je na neki način umanjena, a spavaonica je uz ovu organizaciju zadražala svoj mir.

U pripadajućoj galeriji pruža Vam se uvid u moderan stan za dvoje, a Vaša želja za smeđe bijelom kuhinjom je u ovom slučaju prenesena na cijeli prostor unutar kojeg obloga zidova ‘obgrljuje’ cijeli stan dajući mu toplinu i originalnost. Možda se i Vama slično svidi, pa umjesto smeđe bijele kuhinje i Vaš stančić ‘zagrli’ slična zidna obloga.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr