banner

Kako u stanu od 45 m2 i jednostranim osvjetljenjem izdvojiti dio za dijete

Imam stan od 45 m2 s odvojenom spavaćom sobom. Kako sam dobila dijete, htjela bih ga izdvojiti iz svoje sobe, a trenutno nismo u mogućnosti kupiti veći stan. Prozori i lođa su samo na jednoj strani stana, površina lođe je oko 3m2, spavaća soba oko 10m2, a dnevni boravak oko 20m2.

Poštovana,

s obzirom na jednostrano osvijetljenje, nažalost nema mnogo rješenja za ponuditi. Čini mi se da je najjednostavnije da se naravno Vi preselite u dnevni boravak, a djetetu prepustite sobu, ali generalno gledano, i najviše dugoročno isplativije je zatvoriti lođu i dodatne kvadrate iskoristiti za buduću dječju sobu.

Vaša postojeća spavaća ostaje gdje je trenutno, ali se umanjuje, te se kliznim vratima odvaja od buduće dječje, ali i od dnevne zone. Ista globalno nema potrebu biti ikad zatvorena, a ako je i zatvorite kliznim vratima, vrata dječje sobe mogu ostati djelomično otvorena. Kada dijete naraste, ista ćete moći zatvoriti, a Vašu spavaću zonu možete otvoriti prema dnevnoj.

U dječjoj sobi klasičan ormar zamijenite ormarom tipa komode ispod prozora, i po potrebi dodatnim “visećim” elementima.

Rješenje naravno nije idealno, ali za 45m2 je zadovoljavajuće, bar što se tiče organizacije unutar stana, te afiniteta koji će se s vremenom mijenjati.

Dobili ste izolirane zone stana koju su međusobno vrlo jednostavno povezane, a istovremeno u tren oka mogu biti odvojene od ostatka prostora.

Dnevna zona je orijentirana na zapadni zid, duž kojeg predlažem smjestiti policu cijelom dužinom, te time izbjeći potrebu za dodatnim elementima namještaja. Isto tako, zbog relativno male mogućnosti ugadbenih ormara, možete po cijeloj duljini istočnog zida dnevne zone smjestiti zatvorene viseće ormare, koji će se smjestiti između otvora vrata i stropa. Iako naizgled mali, sva sezonska odjeća će zasigurno unutar njih naći svoje spremišno mjesto.

Pripadajuća galerija nudi uvid u veseli stan u centru Barcelone, pa ne vidim razloga da koja španjolska ideja ne zaiskri i unutar zidova vašeg budućeg renoviranog doma, a i proljeće nam je tu.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr