banner

Kako u malom stanu, nezgrapnog rasporeda, dobiti roditeljsku sobu

Imamo dvoje male djece i nedostaje nam roditeljska soba, trenutno spavamo u dnevnom boravku, a stan je male kvadrature i dosta nezgodnog rasporeda. Također nam nedostaje i jedan mali radni kutak jer radim kod kuće.

Otvoreni smo za sve prijedloge i oko rušenja postojećih zidova, stan je ukupne površine 44 m2 i ima zatvorenu lođu od 6 m2- iz koje je izlaz u vrt, a hodnik je veličine 9 m2, dosta nezgodno smješten, i bilo bi odlično ako bi se dio hodnika mogao bolje iskorististiti te lođa također. Orijentacija stana lođa i vrt – istok, dnevna i dječja soba gledaju na sjever.

Poštovana,

Ono što bih Vam predložila je svakako ‘ukrasti’ dio postojećih kvadrata dnevne sobe, i na isto mjesto smjestiti Vašu spavaću zonu. Ako ležaj smjestite uz zid lođe, vrata (klizna) same sobe mogu uglavnom veći dio dana biti otvorena. Ležaj se neće vidjeti, a Vi nećete izgubiti dnevno svjetlo prozora unutar spavaonice. Budući da predložena soba ne treba imati istu dubinu kao postojeća dječja, na zid dječje možete smjestiti radni kutak s policama, a iste možete nastaviti ‘iza ugla’ te do samih vrata dječje sobe. Dobit ćete dosta spremišnog prostora, a u zoni iznad vrata svoje mjesto može naći ponešto i od sezonske garderobe koja Vam ne treba svakodnevno.

Dnevna zona se dislocira za par metara, ali i proširuje na dio lođe. Unutar nekadašnjeg vanjskog prostora možete smjestiti stol, koji također može nekad poslužiti i kao radna zona.

Kuhinja dobiva poprečni zid na koji se smješta biblioteka, police ili slično, a varijanta je i da jednostavno TV ostavite fleksibilno na zidu te da isti po potrebi možete prilagoditi kutu gledanja.

Dio lođe je zadržan, osim kao tampon zona prema izlazu za vrt, uvijek je zgodno, ako je to moguće imati tu interakciju prirode i vanjskog prostora unutar svakog doma.

Uz ulaz u kuhinju smjestio se manji stol/šank za brzi obrok, a zona uz zid s instalacijama ostaje kao spremište.

Dječja soba je idealna za smještaj zgodnog kreveta na kat sa upotrebljivim stubama/ladicama te također ima iskoristivu zonu za veći ugradbeni ormar.

Hodnik nažalost, zbog svoje širine, ne pruža dovoljno mogućnosti, a ne želite efekt tunela prilikom ulaska u stan, pa bih Vam predložila uži ormar lijevo i desno od ulaza. Nećete rješiti pospremanje svih zimskih jakni i kaputa, ali će obiteljske cipele imati svoje mjesto. Uz detalj zgodne fotelje ili stolica, ulaz će dobiti novi izgled, a nastavak prema dnevnoj zoni možete vizualno proširiti montiranjem ogledala na lijevi zid hodnika, nasuprot kupaonice. Iste možete postaviti i kao oblogu užih ormara hodnika.

Dio zida hodnika može biti i jednostavna crtaća ploča, koja ovisno o afinitetima ili godinama djece može biti i zgodan kreativan kutak ili mali obiteljski informacijski punkt.

U priloženoj galeriji imate uvid u jednostavan stan čiji je interijer dizajnirao studio Design Development NYC, i sigurna sam da će nešto od priložene moderne jednostavnosti naći varijantno rješenje i unutar Vašeg doma.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr