banner

Gdje u mali stan od svega 28 m2 smjestiti spavaću sobu?

Poštovani, imam jednu želju koju bih voljela ostvariti, ali mi treba pomoć vašeg stručnjaka. Ima malen stan (28,50 m2 zatvoren prostor + 4,11 m2 balkon) koji nema sobe, već je dnevni boravak ujedno i soba. Šaljem nacrt stana…

Htjela bih dobiti manju sobu, bar za krevet i ormar. Postoj mogućnost izrade bračnog kreveta na kat s ormarom ispod kreveta (slično kao na slici 1), ali mi treba pomoć u omišljanju plana kako bi to moglo izgledati.

Poštovani,

ideja koju predlažete, tj. rješenje kreveta na povišenom s ormarom iznad, je izvrsna ideja, međutim to zahtijeva, osim fizičkog smještaja unutar stana i zaista dovoljnu potrebnu visinu. Da biste mogli normalo funkcionirati u zoni “ispod” kreveta ona mora biti min. 2 metra visine, a isto se odnosi na galerijsko spavanje, gdje ne želite postići efekt da spavate u vlaku, budući da bi Vam strop bio izuzetno blizu.

Još je jedan elemenat koji je važan, a to je svjetlo. Naime, takvu “konstrukciju” nije zgodno smjestit uz prozor, jer isti zatvarate, a smještaj u nekom drugom dijelu stančića zasigurno čuva kvadrate, ali i vizualno “jede” prostor.

Ono što bih Vam ja predložila je lagano strukturiranje zona stana. Dakle u jugoistočni kutak stana, na dvije stube povišeno smjestite spavaću zonu s ugradbenim ormarom. Visinska razlika će biti dobar prostorni element, ali će i vizualno diferencirati spavaću od ostalih zona.

Vrata nisu potrebna, a prema želji i afinitetu možete kao vizualni prekid između dnevnog i spavaćeg dijela stana objesiti zgodan zastor, tkaninu, ili čak lagani ćilim.

Kuhinja ostaje na postojećoj poziciji, s tim da bih je nenametljivim pregradnim zidom odvojila od zone dnevnog odmora, a isti zid bih iskoristila za nižu policu za knjige ili TV, ili možete isti jednostavno jednostavno ostaviti kao zidni ekran.

Kako bih uklonila vrata iz hodnika prema sobi, sjevernu stranu kuhinje iskoristite za jedaći pult, a na istom mjestu se po potrebi može organizirati veći stol na izvlačenje ili “na pante”. Time ćete dodatno angažirati taj ulazni dio, a sam ulazni zid možete iskoristiti za prostor rezervnih preklopnih stolica, koje, ako su u boji mogu jako zgodno “uveseliti” spominjani zid.

Budući da je stančić mali, ormare smjestite iznad ulaznih vrata kao “viseće”, ili iznad kauča u dnevnom dijelu stana. Na taj način Vam neće zauzeti potrebne kvadrate, a uz klasični ugradbeni ormar u spavaćoj zoni imat ćete sasvim dovoljno garderobnog prostora.

Dobili ste 4 zone u 28 kvadrata stana; dnevnu, spavaću, kuhinjsku i jedaću. Sve se isprepliču, a svaka funkcionira za sebe, i što je najvažnije prostor čini jedan kontinuitet.

Eto, nadam se da će Vam predložena ideja omogućit željeno, a pripadajuća galerija dati koju zgodnu ideju, tako da će u konačnici Vaš životni prostor biti baš onakav kakav ste i zamislili. Uživajte u planiranju, a možda Vam i šarenilo i veselje nadolazećih blagdana otvori sasvim nove kreativne horizonte.

Savjetuje:
Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh

Povratak na Net.hr