Play ponuda

MOGLI BISTE SE IZNENADITI / Znate li što zapravo znače brojke na ventilu radijatora? Majstor riješio dilemu i otkrio kako dodatno uštedjeti na grijanju

Foto: shutterstock

Kućni majstor objasnio je što znače brojevi na radijatoru i kako pravilnim korištenjem dodatno uštedjeti

6.12.2022.
9:57
shutterstock
Play ponuda

Niske temperature, dolazak zime, poskupljenje struje i grijanja su muke koje muče mnoge građane, kako u Hrvatskoj, tako i u okolnim zemljama.

Oni koji imaju etažno grijanje imaju tu mogućnost da sami kontroliraju kako temperature, tako i doba dana i godine kada će ga i koliko uključiti, za razliku od onih s centralnim grijanjem.

A u tome im pomaže ventil s brojkama, uglavnom od nula do pet. No, znate li što točno svaki od tih brojeva na ventilu označava i kako uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno uštedjeti?

Svaki broj označava određenu temperaturu

Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nichols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su "vrući" radijatori. Pa tako se svaki broj na ventilu podudara s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen)

✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)

Play ponuda

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

Play ponuda

5 = 30°

Ne podešavajte ventil na 'peticu'

"Glavna prednost ovoga jest da ćete dodatno uštedjeti novac samo ako ih pravilno koristite", objasnio je majstor i ljudima savjetovao da tijekom zimskih mjeseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

"Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da zagrijava prostoriju u skladu s tim", objasnio je on, a onima koji su izvan kuće ili odlaze na zimovanje, savjetovao je da radijatore drže na najnižem broju, točnije na "pahuljici" (*) kako bi se oni uključili nakratko, ako temperatura padne ispod sedam stupnjeva Celzija.

Za kraj, njegov savjet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati puštati toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stupnjeva.

Play ponuda