Play ponuda

I DRVO IMA DUŠU / Vrtlari otkrili što trebate učiniti s ostacima božićnog drvca: 'Pokušajte se pobrinuti da ne završi na odlagalištu'

Foto: Shutterstock

Postoje mnogi načini održivog zbrinjavanja vašeg prekrasnog božićnog drvca, vraćajući ga prirodi i vašem vrtu

31.12.2022.
18:40
Shutterstock
Play ponuda

Božićna drvca su glavne zvijezde tijekom božićnih blagdana. One su jedna od prvih stvari koje obitelji postavljaju i ukrašavaju zbog blagdanskog duha jer će vas njihove svjetlucave grane i šarene kuglice zasigurno ispuniti najvećom radošću, ali oni su također jedan od posljednjih božićnih ukrasa koji su nerado uklonjeni.

Ako imate umjetno drvce, lako ga je ponovno spremiti u kutiju i staviti u potkrovlje, ali za one koji su ove godine imali pravo drvce, možda sada razmišljate o tome što biste trebali učiniti s njim. Vrtlari su otkrili najbolje načine da se oprostite od svog voljenog drvca s puno 'održivih' načina da ga se riješite, vraćajući nešto tlu kao malu zahvalu.

Slanje na odlagalište

Jedan stručnjak je upozorio na jednu stvar koju ne biste trebali učiniti, a to je slanje na odlagalište.

Guy Barter, glavni hortikulturist RHS-a, kaže: "Drvca se mogu ponovno posaditi vani dok ne budu potrebna sljedeće godine, ali čak se i posječena drvca mogu ponovno upotrijebiti kako bi se smanjio otpad. Na primjer, sjeckanje božićnog drvca može biti korisno za vrt, dok sjeckanje debla za stvaranje hrpe drva pomaže s kukcima, pticama i drugim divljim životinjama."

No, ako ste ove godine kupili božićno drvce s korijenom, a imate mjesta, možete ga posaditi u vrtu i moći ćete u njemu uživati još godinama. Anton Rosenfeld, stručnjak dobrotvorne hortikulturne organizacije Garden Organic, savjetuje: "Posadite stablo u rupu na dubini koja samo pokriva korijensku kuglu, kada tlo nije smrznuto. Kao alternativu možete kupiti kompaktniju sortu koja se može nastaviti uzgajati u posudi, a onda se može koristiti kao božićno drvce sljedeće godine."

Izvor: Shutterstock

Usitnjavanje stabla

Što se tiče usitnjavanja vašeg stabla, Rosenfeld kaže da se može koristiti kao dodatak vašoj kanti za kompost. "Vrtna sjeckalica pomaže, ali ako je nemate, svejedno možete staviti sve grane do širine prsta u svoju kompostnu kantu, ako su usitnjene škarama i pomiješane s puno zelenila."

Play ponuda

Rosenfield napominje da će biti potrebno neko vrijeme za kompostiranje, ali da je kvaliteta proizvedenog materijala jako dobra.

Eden Jackson iz The Wildlife Trusts je rekla da je važno pobrinuti se da vaše lijepo božićno drvce ne završi u smeću. "Kada je vaše stablo u pitanju, pokušajte se pobrinuti da ono ne završi na odlagalištu", poručila je Eden.

Izvor: Shutterstock

Recikliranje drvca

Procjenjuje se da se svake godine proda oko 8 milijuna i postoji mnogo načina da ih se riješite nakon što završi sezona.

"Saznajte postoji li u vašoj blizini dobrotvorna ili općinska shema recikliranja. Ili zašto ne iskoristiti svoje staro drvce kao skrovište malih divljih životinja? Možete iskoristiti grane i nasjeckano deblo, svezati zajedno i staviti negdje u svoj vrt. To može biti sjajan način za privlačenje divljih životinja. Prostori napravljeni gomilanjem grana savršena su mjesta za sklonište beskralježnjaka."

Play ponuda

Razmislite i o najmu božićnog drvca sljedeće godine. "Ova stabla često svake godine uzgajaju lokalni rasadnici iz sjemena i stavljaju u lonce, tako da imate pravo živo stablo koje se isporučuje u loncu", kaže Jackson. "Često se mogu koristiti 10 ili više puta prije nego što postanu preveliki, nakon čega se sade i uzgajaju da bi se koristila kao velika božićna drvca", piše Mirror.

Izvor: Shutterstock