Pravilno serviranje stola vrlo je važno kod postavljanja stola, osobito ako pripređujete ručak ili večeru za goste. Kako pravilno servirati stol?
Prilikom serviranja stola najprije postavite stoljnjak ili prostirku ukoliko ste je odlučite koristiti. Nakon toga servirajte tanjure - plitki tanju pa na njega duboki tanjur. Vilica se prema pravilima postavlja na lijevu stranu od tanjura. Pravilno je staviti nož desno od tanjura za jelo, a zatim postaviti žlicu desno od noža.
Kada servirate stol, ukoliko želite da sve bude pravilno, postavite čašu za vodu u gornji desni kut, iznad noža. Ubrus se može staviti na vrh tanjura ili ispod vilice.
Kada znate kamo se sve na stolu pravilno servira, možete ubaciti vlastitu kreativnost miješanjem i spajanjem tanjura, korištenjem šarenog posuđa ili dodavanjem detaljno presavijenih ubrusa.
Hrana se pravilno servira s lijeve strane stola, dok se tanjuri nakon jela uklanjaju s desne strane stola. Voda i druge tekućine se ulijevaju s desne strane. Kava i čaj se poslužuju s desne strane zalogajnice. Kako ne biste pogodili gosta desnim laktom, sva se hrana servira lijevom rukom.