Blagdani su vrijeme kada se okupljamo s obitelji i prijateljima, stvaramo nezaboravne uspomene i uživamo u finoj hrani. Tako su blagdani idealna prilika da se upustite u kulinarske avanture i pripremite jela koja će oduševiti vaše najmilije.
U slučaju da vam treba malo inspiracije, tu je naš chef Tomislav Špiček koji je nove epizode gastro specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR posvetio kreativnim blagdanskim specijalitetima u kakvima volimo uživati baš u ovo blagdansko vrijeme.
Našem se chefu u novom nastavku specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR ovom prilikom pridružio Bojan Jambrošić, popularni i uvijek dobro raspoloženi glazbenik.
Bojan se pokazao kao sjajan pomoćnik, a osim što se odlično snašao sa svim zadacima u kuhinji, otpjevao je nekoliko pjesama što je dodatno podignulo već veselu blagdansku atmosferu.
U duhu blagdanskog raspoloženja, Špiček nam je u ovom nastavku pokazao kako pripremiti savršenu božićnu poslasticu koju možete servirati kao predjelo, a riječ je o finoj aromatičnoj pašteti sa želeom od crnog vina, gljiva i brusnica.
Koje začine koristiti za domaću paštetu?
Za finu paštetu od pilećih jetrica, osim ribane mrkve, gljiva i češnjaka, Špiček je od začina koristio timijan, origano i mažuran koji odlično nadopunjuju ostale okuse u pašteti. Što se tiče gljiva, umjesto šampinjona mogu se koristiti i vrganji, jedino što vrganja treba staviti manje jer su aromatičniji od šampinjona, savjetovao je naš chef.
Sastojci:
S-BUDGET suncokretovo ulje
SPAR Premium maslac
SPAR vrhnje za šlag
crveni luk
Natur*pur mrkva 100 grama
šampinjoni Vrtovi Hrvatske
češnjak Vrtovi Hrvatske
SPAR timijan
pileća jetrica
SPAR sol
SPAR papar
desertno vino Marsala
Sastojci za žele:
Crno vino
SPAR klinčić
S-BUDGET šećer
SPAR sol
Natur*pur želatina u listićima
Natur*pur limun
SPAR Suhe brusnice
SPAR Premium kruh francuz
S-BUDGET slani krekeri
Priprema:
Na zagrijano ulje stavite nasjeckani luk i pirjajte dok ne poprimi zlatno žutu boju. Na luk dodajte naribanu mrkvu, i šampinjone nasjeckane na listiće. Pirjajte oko pet minuta pa dodajte protisnuti češnjak, malo timijana i pileća jetrica. Sve posolite, zalijte s desertnim vinom i nastavite pirjati na laganoj vatri 10 minuta.
Kada je gotovo, ostavite hladiti barem sat vremena. Kada se sve dobro ohladilo, smjesu je potrebno usitniti u električnoj sjeckalici kako biste dobili jednoličnu pastu. Umiješajte maslac, vrhnje za šlag pa začinite s paprom i sve dobro pomiješate dok ne dobijete finu kremastu paštetu. Po potrebi dodajte još maslaca ili vrhnja za šlag.
Želatinu stavite u hladnu vodu da nabubrni i omekani. Na lagnu vatru stavite kuhati tri dcl crnog vina. Začinite s nekoliko klinčića, jednom žlicom šećera, malo soli i malo naribane limunove korice. S klinčićem ne treba pretjerivati pa je na količinu od tri dcl vina dovoljno staviti četiri klinčića. Kratko prokuhajte i nakon dvije do tri minute procijedite.
U procijeđeno kuhano crno vino dodajte suhe brusnice i ostavite još kratko kuhati. Na kraju maknite s vatre i u još toplo vino dodajte želatinu pa promiješajte da se otopi. Po već pripremljenoj i ohlađenoj pašteti polijte crno vino sa želatinom. Sve zajedno stavite u hladnjak na sat ili dva da se želatina stisne i nakon toga je pašeta spremna za serviranje.
Dobar tek!
I u ovom blagdanskom gastro specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.