Play ponuda

ISPLATI SE SVAKI ZALOGAJ / Od pašticade do rozate: Imamo savršenu rutu po jugu Hrvatske na kojoj ćete probati najbolje od najboljeg

Image

Dubrovačko-neretvanska županija slovi za jednu od najbogatijih regija u Hrvatskoj kada je u pitanju gastronomija.

19.4.2023.
14:14

Ova regija obiluje raznolikom kuhinjom koja se razvijala stoljećima pod utjecajem raznih kultura i tradicija. U nastavku vas vodimo na putovanje ovim područjem uz ukusne zalogaje i nezaboravna iskustva.

Image
OD RAFTINGA DO OSVAJANJA PLANINA /

Treba vam odmor, ali ne možete bez adrenalina? Ovo su destinacije za vas

Image
OD RAFTINGA DO OSVAJANJA PLANINA /

Treba vam odmor, ali ne možete bez adrenalina? Ovo su destinacije za vas

Konavle

Ako krenete od samog juga prvo jelo koje obavezno morate probati, a naziva se još i zeleno zlato Konavala, autentični je specijalitet kraja - zelena menestra. Ovo jelo ostavlja snažan utisak na nepce. A kako i ne bi kad je menestra puna domaćeg sezonskog povrća koje se uzgajana tradicionalan način i bere u savršenoj zrelosti. Kuhana u maslinovom ulju, ova bogata i ukusna juha obogaćena je češnjakom i peršinom, okus joj je intenzivan, a svaki novi zalogaj donosi novu dimenziju okusa.

shimmer fallback
shimmer fallback

U unutrašnjosti Dubrovačko-neretvanske županije, u Konavlima, možete pronaći i neka od najboljih jela na žaru (roštilja) u Hrvatskoj. Konavle su poznate po svojoj jednostavnoj, ali ukusnoj kuhinji koja se bazira na svježim sastojcima iz okolice. Najpopularnije jelo je peka od teletine, a odmah iza toga i od janjetine te krumpira koji se peku ispod žara.

shimmer fallback
shimmer fallback

Dubrovnik

Nakon Konavala svakako preporučamo odlazak do Dubrovnika, bisera Jadrana. Grad poznat po prekrasnoj staroj gradskoj jezgri, bogatoj povijesti i kulturi, ali i po specifičnoj kuhinji koju ovdje možete iskusiti. U ovom gradu nemojte propustiti kušati specijalitet dubrovačke kuhinje – pašticadu. Ovo jelo sastoji se od mariniranog i dugo kuhanog mesa junetine u umaku od crnog vina, sušenog voća i začina. Pašticada se obično poslužuje s domaćim njokima, a mnogi restorani imaju svoju varijantu ovog jela. Još jedno jelo koje se svakako preporuča je riba na buzaru – jelo od svježe ribe, bijelog vina, češnjaka i peršina koje se kuha na pari.

shimmer fallback
shimmer fallback

Pelješac

Iz Dubrovnika se možete uputiti prema Stonu, malom gradu na poluotoku Pelješcu, poznatom po bogatoj povijesti i kulturi, ali i specifičnoj kuhinji koju ovdje možete degustirati. Najpoznatiji specijalitet ovog kraja su dagnje (mušule) na buzaru. Ovo jelo priprema se na sličan način kao i riba na buzaru - od svježih dagnji, bijelog vina, češnjaka i peršina. Dagnje ili kako se u ovom kraju nazivaju, mušule na buzaru poslužuju se kao predjelo, a neke verzije ovog jela sadrže i rižu. Koju god da odaberete, oduševit ćete se!

shimmer fallback
shimmer fallback

A kad ste već na Pelješcu, nemojte se propustiti nagraditi poznatim pelješkim dingačem – vrhunskim crnim vinom koje se proizvodi samo na ovom području. Vino se proizvodi od autohtone sorte grožđa plavac mali, koja raste na strmim padinama uz more. Pelješki dingač prepoznatljiv je po svom bogatom okusu i aromi tamnog voća i začina. Zaista posebno!

shimmer fallback
shimmer fallback

Dolina Neretve

Ako se pak od Pelješca uputite prema Neretvi, dolini rijeke koja protječe kroz ovu županiju, zbilja putem gdje god stanete možete jesti najbolje plodove mora u Hrvatskoj jer se ovdje uzgajaju neke od najboljih školjki u ovom dijelu Europe. Također, ovaj kraj poznat je po svojim blagotvornim poljima idealnim za uzgoj povrća poput tikvica, patlidžana, rajčica i paprika.

A kad dođete do Neretve prvo što biste trebali naručiti je domaća mekana teletina ispod peke koja se topi u ustima. Neretvanski kraj je, kao i ostatak županije, također poznat po svojoj izvrsnoj kuhinji, a neka od jela koja još preporučamo da probate ako imate priliku su brudet (gulaš od različitih vrsta ribe) i popara (jelo od starog kruha, češnjaka, maslinovog ulja i vode).

shimmer fallback
shimmer fallback

Dubrovačko-neretvanska županija

Za slatki završetak vaše gastro-avanture, nikako ne možete propustiti rozatu, tradicionalni desert Dubrovačko-neretvanske županije. Ovaj slatki dragulj sličan je francuskom crème brûlée, a priprema se od mlijeka, šećera i jaja. Rozata se poslužuje ohlađena, a preko nje se stavlja sloj karameliziranog šećera. Za prste polizati!

shimmer fallback
shimmer fallback

Dubrovačko-neretvanska županija nudi ne samo nezaboravan kulinarski doživljaj, već i ljepote prirode, bogatu povijest i kulturu. Stoga ako želite doživjeti najbolje od Hrvatske, ne zaboravite posjetiti ovu regiju i uživati u svim njenim čuvenim delicijama.

Sadržaj donosimo u suradnji s TZ Dubrovačko-neretvanske županije.