OBIČAJI U HRVATA / Pjenušac, uštipci i bakalar: U Zadru i okolici možda više ne biraju 'kralja', ali znaju tajnu blagdanske atmosfere

Image

Hrana, piće, obiteljski običaji i prijatelji - sve je to ono što blagdansko vrijeme čini posebnim.

9.12.2022.
9:54

A neki običaji stoljećima su se održali kroz njegovanje tradicije pa i danas sa svojim bližnjima uživamo u njima.

U Zadru i okolici ti običaji posebno su istaknuti kroz obiteljske trenutke, ali i blagovanje - ribu, slastice, vino i pjenušac. Tradicionalno, u Zadru i okolici večer prije Božića palio se badnjak, deblji komad hrasta, masline ili bajama. Jedan badnjak bi simbolizirao ditić, drugi i najširi did, treći baba.

Badnjak se stavljao na komin, poškropio se blagoslovljenom vodom, u zaleđu se nositelj vraćao u tri navrata, svaki put s po jednim drvom izgovarajući: "Na dobro vam došla badnja večer, Stipanje, Ivanje, Mlado lito, da vam rodi novo žito, rodila vam pšenica i muška dječica".

Od bakalara do uštipaka

Image

Badnji dan je bio u znaku ribe i posta, a od ribe nezaobilazni bakalar uz crveno vino. Od slastica su nezaobilazne, nekad kao i sad, fritule i uštipci. Nekad je postojala i tradicija biranja kralja na Svetog Stipana na otocima kao što su Veli Iž, Kali, Olib, Ist, Silba, no i brojna priobalna mjesta, koja je s godinama nestala. Taj kralj imao bi funkciju 'poglavara' tjedan ili godinu dana, a bila je to toliko velika čast i obveza da je cijelo selo morao počastiti vinom i fritulama. Da se u današnje vrijeme bira kralj, takvo nešto bilo bi vrlo lako organizirati uz Roto party planer, ali tad je to bila iznimna zadaća, ali i velika čast.

Domaći pjenušac

Image

Hrana je u zadarskom kraju, kako je bio običaj u Hrvata, za blagdane bila svečanija i bogatija od ostatka godine. Za Badnjak se jela riba i postilo, a za Božić se jeo odojak. U nekim mjestima, poput Arbanasa, pravio se i vlastiti pjenušac.

Danas je tradicija pripreme domaćeg pjenušca iznimno rijetka, ali to ne znači da se ne njeguje običaj ispijanja pjenušca. Vinski podrum Roto Webshopa nudi mnoštvo pjenušaca, a na vama je samo da u par klikova odaberete onaj koji najviše paše uz blagdanski jelovnik.

Nezaobilazne fritule

Image

Za Božićni ručak danas je običaj, kao i svugdje u Hrvata, da se jede sarma, a na stolu se nađe i pašticada uz mnoštvo priloga i izvrsno vino. Uz pašticadu pašu Plavac mali, Babić, shiraz ili neki od cabernet sauvigona.

Uz sarmu pak uvijek savršeno pašu rizlinzi i graševine pogotovo iz Slavonije, čiju bogatu ponudu možete naći u Vinskom podrumu dva klika od vas na Roto Webshopu.

Osim toga, i dalje je ostao običaj u nekim kućama da se na Badnjak sprema pulenta s lovorovim listom u njoj kako bi dobila ugodniji okus i miris, u badnje popodne cijelo mjesto bi mirisalo po fritulama, a koje je svaka kuća spremala za te posebne dane.

Među slasticama koje se danas jedu za blagane - kroštulama, orahnjačom, makovnjačom, uštipcima i fritulama nađe se i pokoji moderniji kolač, ali se uz njih uživa u klasičnom chardonnayju, a još bolje vrhunskom poput Montes Alpha koji dolazi iz jednog od najboljih svjetskih vinograda, a možete ga naći na Roto Webshopu.

Ništa bez dobrog vina

Osim božićnoga ručka, koji je u pravilu bio najbogatiji od svih obroka, Badnja večera bila je po bogatstvu hrane najbolja, a pripremao se grug ili neka druga riba na brudet uz kuhano zelje iz svoga vrta, rižot s lignjama, frigana lignja, barbuni na gradelama, kovači lešo, bakalar s krumpirom. Zatim fritule, orasi, bajami, naranče, suhe smokve i suhe šljive, datule, jabuke, a uz sve se posluživalo domaće crveno vino.

Bogata blagdanska trpeza za Badnjak danas čini bogato gastro iskustvo - s bakalarom na bijelo uz koji se uživa u kapljici pošipa, hobotnicom na salatu koja se savršeno sljubljuje s pjenušcima, paštom i rižotom s kozicama, škampima i plodovima mora koji se jedu uz, idealno, Chardonnay temperiran na 9 do 10 stupnjeva.

Danas je pak ponuda bijelog i crvenog vina bolja nego ikad, na par klikova od nas u Roto webshopu, a za svaku prigodu, feštu i proslavu, tu je i Roto party planner uz koji možete izračunati dovoljan omjer pića za sve svoje uzvanike.

U zdravlje!

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama